Dobře – znám i zdravější varianty, jak květák podávat. Třeba pečený ve verzi s chia semínky, v podobě steaků s bylinkovou salsou a sezamovým crème fraîche nebo sladkokyselý, co padne k rýži i na salát. Ale! Kdo by odolal jemným květákovým placičkám, které se mohou příjemně pojídat jen tak s domácí tatarkou, lehkým salátkem (aby se neřeklo) nebo jakoukoli úpravou brambor? To netuším.
Květákové placky se sýrem gouda a jarní cibulkou
Na 10 karbanátků potřebujete:
- 1 menší květák (cca 550 g)
- 2 menší jarní cibulky
- Kousek másla
- 3 menší stroužky česneku
- 60 g strouhané goudy
- 1 větší vejce
- 2 až 3 lžíce hladké mouky
- 1 starší houska (cca 50 g)
- 2 lžíce bylinek (majoránka a pažitka)
- Sůl & pepř
- Špetka muškátového oříšku
- ½ lžičky drceného kmínu
- Kůra z 1 citronu
- Strouhanka na obalení (např. kukuřičná)
- Rostlinný olej na smažení
Postup
- Květák zbavte košťálu, očistěte a rozeberte na růžičky. Povařte jej ve vroucí osolené vodě 5 až 10 minut téměř do změknutí (ideálně na skus).
- Růžičky květáku sceďte, propláchněte studenou vodou a nechte vychladnout. Poté je rozmačkejte vidličkou či skrze šťouchadlo na brambory.
- Jarní cibulku nakrájejte nadrobno a osmahněte na másle. Nakonec přidejte a chvilku nechte v pánvi rozvonět rozdrcený česnek. Dejte do mísy s rozmačkaným květákem.
- Přidejte strouhaný sýr, rozmíchané vejce, mouku a v mixéru rozmixovanou housku nebo asi 50 g strouhanky. Ochuťte čerstvou majoránkou a pažitkou, solí a pepřem, muškátovým oříškem, kmínem a citronovou kůrou.
- Důkladně vše promíchejte a rukama tvarujte karbanátky. Talíř posypejte trochou strouhanky a vytvarované placky v ní ze všech stran zlehka obalte.
- Karbanátky smažte v rozpáleném oleji dozlatova, z každé strany zhruba 3 až 5 minut. Na papírové utěrce je nechte okapat od přebytečného tuku. Podávejte s domácí tatarkou a lehkým salátkem.
Tipy & triky
- Květákové karbanátky můžete opéct i v troubě vyhřáté na 200 °C. Plech vyložte pečicím papírem, pokapejte je olejem a pečte 20 až 30 minut dozlatova.
- Ke květákovým plackám se hodí jakákoli úprava brambor. Vyzkoušet můžete jemnou máslovou kaši, šťouchané brambory i ty vařené a máslem maštěné.
- Ke karbanátkům se skvěle hodí i svěží okurkový salát nebo domácí čatní.