Vepřová panenka je úžasně jemný kus masa a pečená vcelku chutná přímo božsky. Prospěje jí marinování s podzimním nádechem, prudké zatažení ze všech stran v pánvi a krátké dopečení v troubě. Odměnou vám bude velmi lákavá vůně a šťavnatá chuť.
K panence se skvěle hodí kombinace brambor a růžičkové kapusty. Zeleninu nejprve předpečte, a jakmile začne zlátnout, uvolněte uprostřed plechu panence místo k dopečení. Po vytažení z trouby jí dopřejte chvilku odpočinku, aby zůstala opravdu šťavnatá. Její jemné maso příjemně doplní omáčka s pomerančovými tóny a vůní rozmarýnu.
Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič
Pečená vepřová panenka s pomerančovou glazurou, rozmarýnem a pečenou zeleninou
Na 3 porce potřebujete:
- 600 g vepřové panenky
- ½ (červeného) pomeranče
- 50 ml pomerančové šťávy
- 2 stroužky česneku
- 2 lžičky mleté uzené papriky
- Olivový olej
- (Vločková) sůl
- 400 g baby brambor
- 12 hlávek růžičkové kapusty
- 1 lžíce čerstvého rozmarýnu
Na pomerančovou omáčku:
- ½ (červeného) pomeranče + plátek na ozdobu
- 60 ml pomerančové šťávy
- 40 g pomerančové marmelády
- 1 lžička třtinového cukru
- 1 lžička čerstvého rozmarýnu
- Špetka mleté skořice
Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič
Postup
- Vepřovou panenku očistěte a užší konce masa odřízněte nebo zahněte dospod (můžete je zajistit i provázkem). Panenka díky tomu bude po celé délce zhruba stejně vysoká a rovnoměrněji se propeče.
- Oloupanou půlku pomeranče, šťávu, česnek, papriku, lžíci olivového oleje a sůl rozmixujte dohladka. Do vzniklé marinády panenku alespoň na půl hodiny naložte. Pro intenzivnější vůni přidejte větvičky rozmarýnu.
- Maso můžete nechat marinovat i přes noc, pokud jej chystáte až na druhý den – v tom případě nechte panenku před tepelnou úpravou dojít na pokojovou teplotu.
- V rendlíku smíchejte druhou polovinu oloupaného a pokrájeného pomeranče, pomerančovou šťávu i marmeládu, cukr, jemně nasekaný rozmarýn a skořici. Vše společně povařte na mírném plameni asi 10 minut do zhoustnutí.
- Brambory i kapustičky očistěte a překrojte na zhruba stejně velké kousky. Zeleninu dejte na plech vyložený pečicím papírem, přelijte dvěma lžícemi oleje, posypejte solí a nasekanými lístky rozmarýnu. Pečte při 200 °C asi 20 až 25 minut do zezlátnutí.
- Mezitím rozehřejte v pánvi trochu oleje a panenku ze všech stran zprudka opečte, z každé strany to zabere asi 2 minuty. Teplotu trouby snižte na 180 °C, předpečenou zeleninu odhrňte do stran a doprostřed umístěte panenku.
- Pečte přibližně 10 až 15 minut nebo dokud vnitřní teplota panenky nedosáhne 60 až 63 °C. Teplotu nepřesáhněte, aby maso zůstalo stále šťavnaté.
- Po vyjmutí z trouby panenku přikryjte alobalem a nechte asi 5 minut odpočinout, aby se uvnitř masa šťáva rovnoměrně rozložila. Poté ji nakrájejte na plátky a podávejte s pečenou zeleninou a připravenou omáčkou, kterou můžete ozdobit nakrájeným plátkem pomeranče.
Tipy & triky
Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič