Vepřová panenka je úžasně jemný kus masa a pečená vcelku chutná přímo božsky. Prospěje jí marinování s podzimním nádechem, prudké zatažení ze všech stran v pánvi a krátké dopečení v troubě. Odměnou vám bude velmi lákavá vůně a šťavnatá chuť.

K panence se skvěle hodí kombinace brambor a růžičkové kapusty. Zeleninu nejprve předpečte, a jakmile začne zlátnout, uvolněte uprostřed plechu panence místo k dopečení. Po vytažení z trouby jí dopřejte chvilku odpočinku, aby zůstala opravdu šťavnatá. Její jemné maso příjemně doplní omáčka s pomerančovými tóny a vůní rozmarýnu.

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Pečená vepřová panenka s pomerančovou glazurou, rozmarýnem a pečenou zeleninou

Na 3 porce potřebujete:

  • 600 g vepřové panenky
  • ½ (červeného) pomeranče
  • 50 ml pomerančové šťávy
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžičky mleté uzené papriky
  • Olivový olej
  • (Vločková) sůl
  • 400 g baby brambor
  • 12 hlávek růžičkové kapusty
  • 1 lžíce čerstvého rozmarýnu

Na pomerančovou omáčku:

  • ½ (červeného) pomeranče + plátek na ozdobu
  • 60 ml pomerančové šťávy
  • 40 g pomerančové marmelády
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 1 lžička čerstvého rozmarýnu
  • Špetka mleté skořice
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Postup

  1. Vepřovou panenku očistěte a užší konce masa odřízněte nebo zahněte dospod (můžete je zajistit i provázkem). Panenka díky tomu bude po celé délce zhruba stejně vysoká a rovnoměrněji se propeče.
  2. Oloupanou půlku pomeranče, šťávu, česnek, papriku, lžíci olivového oleje a sůl rozmixujte dohladka. Do vzniklé marinády panenku alespoň na půl hodiny naložte. Pro intenzivnější vůni přidejte větvičky rozmarýnu.
  3. Maso můžete nechat marinovat i přes noc, pokud jej chystáte až na druhý den – v tom případě nechte panenku před tepelnou úpravou dojít na pokojovou teplotu.
  4. V rendlíku smíchejte druhou polovinu oloupaného a pokrájeného pomeranče, pomerančovou šťávu i marmeládu, cukr, jemně nasekaný rozmarýn a skořici. Vše společně povařte na mírném plameni asi 10 minut do zhoustnutí.
  5. Brambory i kapustičky očistěte a překrojte na zhruba stejně velké kousky. Zeleninu dejte na plech vyložený pečicím papírem, přelijte dvěma lžícemi oleje, posypejte solí a nasekanými lístky rozmarýnu. Pečte při 200 °C asi 20 až 25 minut do zezlátnutí.
  6. Mezitím rozehřejte v pánvi trochu oleje a panenku ze všech stran zprudka opečte, z každé strany to zabere asi 2 minuty. Teplotu trouby snižte na 180 °C, předpečenou zeleninu odhrňte do stran a doprostřed umístěte panenku.
  7. Pečte přibližně 10 až 15 minut nebo dokud vnitřní teplota panenky nedosáhne 60 až 63 °C. Teplotu nepřesáhněte, aby maso zůstalo stále šťavnaté.
  8. Po vyjmutí z trouby panenku přikryjte alobalem a nechte asi 5 minut odpočinout, aby se uvnitř masa šťáva rovnoměrně rozložila. Poté ji nakrájejte na plátky a podávejte s pečenou zeleninou a připravenou omáčkou, kterou můžete ozdobit nakrájeným plátkem pomeranče.

Tipy & triky

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič