Cuketové rizoto je moje oblíbená volba, když mě touto jemnou zeleninou obdaruje někdo z nadšených pěstitelů nebo se nechám zlákat nízkými cenami na trhu. Když cuketu dobře ochutíte, s chutí si ji dá i ten, kdo se jinak považuje spíše za jejího odpůrce. V podobě rizota s chilli krevetami ji navíc máte zpracovanou do půl hodiny a skvěle ladí se sklenkou dobrého bílého, takže poslouží jako elegantní letní jídlo.

Jestli máte ve svém okolí také šíleného zahrádkáře nebo se cuketami dokonce zásobujete sami, bude se vám hodit ještě recept na těstoviny s cuketou, cukety plněné masem a sýrem nebo cuketovou bábovku.

Čím nahradit krevety: Bílkoviny můžete dodat také na pánvi opečenými plátky sýru halloumi, kostičkami slaniny, které orestujete spolu se šalotkou, nebo třeba kuřetem. To se hodí jak zbylé grilované, tak v podobě orestovaných kuřecích prsíček.

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Krémové cuketové rizoto s krevetami a česnekem

Na 4 porce potřebujete:

  • 3 šalotky nebo 1 větší cibule
  • ½ lžičky chilli vloček (lze vynechat)
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 cukety (800 g)
  • 3 stroužky česneku
  • 250 g rýže arborio nebo carnaroli (250 ml hrnek)
  • 150 ml bílého vína
  • 450 ml kuřecího vývaru
  • 3 snítky čerstvého tymiánu
  • Sůl & pepř
  • 40 g másla
  • 60 g parmezánu
  • 1 citron

Na krevety:

  • 16 až 20 tygřích krevet
  • Olivový olej
  • ½ lžičky chilli vloček
  • 2 stroužky česneku
  • ½ lžičky soli
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Postup

  1. Pokud máte krevety mrazené, nechte je předem povolit či propláchněte v sítku vlažnou vodou, aby rychleji rozmrzly. Osušte je a ideálně alespoň 15 minut předem je promíchejte s olivovým olejem, trochou chilli vloček nebo pálivou paprikou, nasekaným česnekem a solí.
  2. Šalotky nakrájejte najemno a spolu s chilli dle chuti nechte za občasného míchání pozvolna zesklovatět na oleji. Mezitím nastrouhejte omyté neoloupané cukety. Přidejte je k cibuli a restujte dalších 5 minut. Vmíchejte nasekaný česnek a rýži, a když rýže zprůsvitní, zalijte vínem. To můžete vynechat, ale rizotu dodá lahodné aroma.
  3. Víno nechte odpařit, zalijte vývarem, přihoďte tymián, osolte a za občasného míchání povařte doměkka. Podle velikosti a šťavnatosti cuket budete možná muset přidat další vývar nebo vodu, když se uvedené množství absorbuje.
  4. Na závěr vmíchejte čerstvě mletý pepř, máslo, nastrouhaný sýr, kůru z celého citronu (strouhejte ovšem jen její žlutou část) a jednu či dvě lžíce citronové šťávy.
  5. Než se dovaří rizoto, orestujte krevety: stačí je i s marinádou vyklopit na dobře rozpálenou klasickou nebo grilovací pánev a zprudka ze všech stran opéct. Na talíři je zakápněte trochou citronové šťávy.

Tip:  Chutnější jsou menší pevné cukety, ale jestli máte doma jen ty přerostlé, před strouháním je oloupejte, podélně rozpulte a vydlabejte z nich zrníčka. Z menších cuket můžete odkrojit pár tenkých koleček, která orestujte na olivovém oleji a rizoto s nimi ozdobte.

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová