Během parného letního dne je moje nejoblíbenější chvíle jen jedna – chvíle na rum (obzvlášť když sním o své poslední dovolené na Jamajce). Na ciferníku správný čas nenajdete, ale jak se blíží pozdní odpoledne, ucítíte, že se blíží i ta správná chvíle na sklenici zářivě čiré či medové tekutiny.
Podle mého názoru je pití rumu (čistého, na ledu nebo v jednoduchých koktejlech) vždy lepší, když jste v Karibiku nebo kdekoli, kde byla tekutina, kterou si užíváte, vytvořena. Ale letos jsem zjistila, že ten správný rum vás rychle přiměje zapomenout, že ve vašem pasu chybí nové razítko. Je to naplněná sklenice, která vás zavede na místo, o kterém sníte.
Tady je sedm hvězdných rumů, které je třeba toto léto ochutnat.
Ten to One, karibský bílý rum (37 dolarů)
Ten to One, karibský bílý rum, založený rodákem z Trinidadu, který mimo to, že vystudoval MIT, byl také nejmladším viceprezidentem společnosti Starbucks, je jedním z mých nejoblíbenějších koktejlových rumů. Možná za to může skutečnost, že jde o stoprocentní rum – s nulovými přísadami. Bez přidaného cukru. Bez přidané „chuti“. Žádná přidaná barviva.
Kromě toho je tekutina prostě všestranná: funguje v každém drinku na bázi rumu. Na patře je čistá a svěží – se známkou citrusové kůry, zimolezu a citronové trávy. Je vynikající na daiquiri i jazzed-up mojito. Značka nabízí také tmavou verzi, která se kvalitou blíží své čiré sestře – ale ne pro koktejly. Tuhle je třeba si vychutnat elegantně a čistě – nebo na ledu, podle toho, co preferujete.
Jedna věc, kterou osobně miluji, je skutečnost, že Ten to One rumy jsou karibskou směsí. Bílá verze pochází z Dominikánské republiky a Jamajky, zatímco tmavá z Trinidadu, Bardadosu, Jamajky a Dominikánské republiky.
Santa Teresa 1796 Rum (45 dolarů)
Santa Teresa je jednou z těch lahví, ke kterým se vracím už několik let. Je to druh rumu, který můžete pít celý den u bazénu (nebo u moře). Nejlepší letní osvobození. Svou mírně nasládlou chutí připomíná léto. Ale čekali jste snad něco jiného? Co se produkce rumu týče, má Venezuela velmi přísná pravidla.
Směs je spojením několika proudů, které jsou mladé i dlouholeté, v rozmezí od čtyř do 36 let, a všechny zrají a získávají barvu v sudech po bourbonu – předtím, než dál stárnou metodou solera. Na jazyku je tento rum vyvážený a mírně složitý: má spoustu medových a karamelových tónů doplněných hořkým čokoládovým koncem.
Rhum Barbancourt Réserve Spéciale 8 year (23 dolarů)
8 Year Réserve Spéciale značky Rhum Barbancourt je něco, co označuju za každodenní rum. Ne příliš ozdobný, ale rozhodně ne průměrný. Haitský rum s 43 procenty alkoholu vás uspokojí, ať už máte náladu na něco čistého k pití, nebo na daiquiri. Barbancourt je solidní volba. A díky své ceně je také vynikající jako dárek.
Equiano Rum (60 dolarů)
Equiano bývá označováno za „první africký a karibský rum na světě“. Je to směs vyrobená z tekutin pocházejících ze dvou lihovarů na opačných stranách světa: Distillery Rums na Barbadosu a Grays na Mauriciu – přímo u východního pobřeží Madagaskaru.
Rum pojmenovaný po Olaudahu Equianovi, nigerijském bojovníkovi za svobodu a abolicionistovi, stvořil Ian Burrell (legenda v oboru), který se ujistil, že směs dostojí svému jménu. Svou cestu začíná na Mauriciu, kde zraje po dobu nejméně 10 let v bývalém koňakovém sudu. Poté je poslán na Barbados, kde propojí svou chuť s rumem, který zrál v bourbonových sudech.
Výsledek je mimořádný v tom, že je dostatečně vyvážený a všestranný pro příznivce všech druhů rumu – s bohatými (ale ne příliš silnými) tóny karamelu a medu. Užít si ho můžete čistý, na ledu nebo v koktejlu. Ať už se rozhodnete jakkoli, výsledek bude vždy kvalitní.
Appleton Estate 8-year-old Reserve (32 dolarů)
Naposledy, když jsem byla na Jamajce, pila jsem výhradně Appleton – protože když už jste na Jamajce, musíte si užít vše lokální. A i když jsem fanynkou dalších výrobků Appletonu, Joy Spence, která stojí za jeho vznikem, předčila tímto rumem i sama sebe.
Vůně jako vždy symbolizuje Appleton a jeho DNA – plnou charakteristických vanilkových, pomerančových a medových tónů –, ale s pestřejším kořením a trochou smělosti. Rum je směsí 20 „rezervních zásob“, které Spence šetřila pro výrobu právě tohoto rumu. A že se to vyplatilo! Je jemný, ale má silnější chuť. Jednoduše perfektní.
Diplomático Planas (30 dolarů)
Nespleťte si ho s Diplomáticem Blanco Reserva (jehož výroba byla ukončena v roce 2017). Planas je komplexní vyzrálý bílý rum stárnoucí ve třech různých sudech: po bourbonu, sladové whisky a v sudu vyrobeném z amerického bílého dubu. Nepodobá se žádnému jinému z mnoha důvodů – směs destilátů zraje až šest let, poté projde systémem filtrace přes uhlí, aby se odstranila barva získaná z procesu stárnutí a aby byla tekutina „uhlazenější“.
V jistém smyslu je to něco podobného tomu, co se děje s tequilou cristalino. A výsledek? Bílý rum vhodný na popíjení, který ale zároveň perfektně pasuje do každého koktejlu, s tropickými tóny kokosu a náznakem ananasu.
„Chtěli jsme vytvořit bílý rum, který by odpovídal prvotřídní kvalitě našich ostatních rumů,“ říká José Rafael Ballesteros Meléndez, generální ředitel společnosti Diplomático. „Chápeme také, jak klíčový je bílý rum pro barmany a míchání koktejlů kvůli jeho průhlednosti.“
Flor de Caña 25 (159 dolarů)
Flor de Caña existuje již více než 125 let – a díky tomu měl tento nikaragujský lihovar více než dostatek času na zdokonalení svých procesů a destilačních metod. Tato prvotřídní lahev však není něco, co byste otevřeli na konci náročného pracovního dne.
Říkám tomu „rum pro zvláštní příležitosti“, který si vychutnáte třeba na dovolené s doutníkem. Po 25 letech a se 40 procenty alkoholu je chuť plynulejší než většina ostatních – a také složitější. Kromě temných karamelových, čokoládových a vanilkových tónů jsou na jazyku patrné i tropické a peckovité plody.