Uvařit rybí nebo krevetové kari je obecně dost jednoduché, většinou to zabere maximálně půl hodiny i s přípravou a oblizovat se budete až do večera. Pokud jste měli pocit, že snazší už to být nemůže, tak ano – může. Toto lososové kari za vás totiž uvaří trouba a bavit vás bude nejen svou chutí.

Do kari můžete přidat namísto fazolek cukrový hrášek. Hodí se také na kolečka pokrájená mrkev nebo růžičky květáku. Pokud by vás lákala hustá krémová konzistence omáčky, vmíchejte do ní trochu kokosového jogurtu a ještě krátce prohřejte v troubě.

Lososové kari z trouby

Na 2 až 3 porce potřebujete:

  • 400 g lososa bez kůže
  • sůl
  • kari koření
  • 2 lžíce červené kari pasty
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 plná lžička najemno nastrouhaného zázvoru
  • 2 lžičky rybí omáčky
  • 150 ml kokosového mléka
  • 50 ml zeleninového vývaru nebo vody
  • 1 lžíce limetkové šťávy
  • hrst zelených fazolek
  • sezamová semínka (černá nebo světlá)

K podávání:

  • jasmínová rýže nebo basmati
  • čerstvé chilli podle chuti
  • koriandr
  • thajská bazalka
Foto Martina Baťhová

Postup:

  1. Lososa nakrájejte na větší kusy. Z jednoho dvousetgramového filetu nakrájejte asi čtyři kusy. Lehce osolte ze všech stran. Poté poprašte kari kořením a do ryby jej vmasírujte.
  2. Do zapékací mísy vložte kari pastu (zde je recept na domácí kari pastu), kurkumu, zázvor, rybí omáčku, zalijte kokosovým mlékem, vývarem nebo vodou a zakápněte limetkovou šťávou. Dobře promíchejte.
  3. Fazolkové lusky překrojte napůl a rozprostřete do mísy. Na fazolky vyskládejte kusy ryby. Posypejte sezamem.
  4. Vložte do trouby vyhřáté na 220 °C a pečte 15 až 20 minut.
  5. Kari podávejte s rýží. Posypejte chilli a bylinkami.
Foto Martina Baťhová