Skořicové šneky na ohni nejsou úplně recept, který zvládnete připravit na čundru, ale na zahradě u ohně jím rodinu nebo přátele určitě mile překvapíte. Sladké pečivo získá z ohně charakteristickou vůni, která se s chutí skořice dokonale doplňuje.
Pokud dáváte přednost klasické přípravě v troubě, tady jsou recepty na skandinávské kardamomové, makovo-citronové nebo ovocné šneky.
Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková
Kynuté skořicové šneky pečené na ohni
Na šest kusů potřebujete:
- 125 ml mléka
- 35 g másla
- 150 g hladké mouky
- 150 g polohrubé mouky
- 4 g sušeného droždí
- 30 g cukru krupice
- 1 malé vejce
- špetku soli
- 50 g rozpuštěného másla na potření
Na náplň:
- 50 g změklého másla
- 100 g hnědého cukru
- 1 lžíci mleté skořice
- špetku soli
Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková
Postup
- Mléko zahřejte, ale nevařte, přidejte do něj máslo a nechte ho rozpustit.
- Do mísy robotu nasypte obě mouky, přidejte cukr, špetku soli a sušené droždí, promíchejte.
- K sypkým surovinám rozklepněte vejce a nalijte mléko s máslem. Pomocí robotu s hnětacím hákem nebo ručně zpracujte těsto a cca 10 minut ho hněťte. Mělo by mít hladkou a elastickou strukturu.
- Zadělané těsto přikryjte utěrkou nebo potravinářskou fólií a nechte ho asi hodinu kynout.
- Mezitím si připravte skořicovou náplň. Utřete měkké máslo s hnědým cukrem, mletou skořicí a špetkou soli.
- Vykynuté těsto přesuňte na vál a vyválejte ho na asi centimetrovou placku. Vytvarujte ji do obdélníku. Potřete vrstvou skořicové náplně a rádlem nakrájejte na asi čtyřcentimetrové proužky. Ty pak zarolujte a nechte ještě cca 15 minut kynout.
- Pak je napíchněte na čisté opékací vidlice. Šneky pečte nad ohněm nejprve chvilku zprudka a pak velice mírně, dokud se nepropečou. Po upečení je ještě horké pomašlujte rozpuštěným máslem.
Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková