Skořicové šneky na ohni nejsou úplně recept, který zvládnete připravit na čundru, ale na zahradě u ohně jím rodinu nebo přátele určitě mile překvapíte. Sladké pečivo získá z ohně charakteristickou vůni, která se s chutí skořice dokonale doplňuje.

Pokud dáváte přednost klasické přípravě v troubě, tady jsou recepty na skandinávské kardamomové, makovo-citronové nebo ovocné šneky.

info Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková

Kynuté skořicové šneky pečené na ohni

Na šest kusů potřebujete:

  • 125 ml mléka
  • 35 g másla
  • 150 g hladké mouky
  • 150 g polohrubé mouky
  • 4 g sušeného droždí
  • 30 g cukru krupice
  • 1 malé vejce
  • špetku soli
  • 50 g rozpuštěného másla na potření

Na náplň:

  • 50 g změklého másla
  • 100 g hnědého cukru
  • 1 lžíci mleté skořice
  • špetku soli
info Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková

Postup

  1. Mléko zahřejte, ale nevařte, přidejte do něj máslo a nechte ho rozpustit.
  2. Do mísy robotu nasypte obě mouky, přidejte cukr, špetku soli a sušené droždí, promíchejte. 
  3. K sypkým surovinám rozklepněte vejce a nalijte mléko s máslem. Pomocí robotu s hnětacím hákem nebo ručně zpracujte těsto a cca 10 minut ho hněťte. Mělo by mít hladkou a elastickou strukturu.
  4. Zadělané těsto přikryjte utěrkou nebo potravinářskou fólií a nechte ho asi hodinu kynout. 
  5. Mezitím si připravte skořicovou náplň. Utřete měkké máslo s hnědým cukrem, mletou skořicí a špetkou soli. 
  6. Vykynuté těsto přesuňte na vál a vyválejte ho na asi centimetrovou placku. Vytvarujte ji do obdélníku. Potřete vrstvou skořicové náplně a rádlem nakrájejte na asi čtyřcentimetrové proužky. Ty pak zarolujte a nechte ještě cca 15 minut kynout.
  7. Pak je napíchněte na čisté opékací vidlice. Šneky pečte nad ohněm nejprve chvilku zprudka a pak velice mírně, dokud se nepropečou. Po upečení je ještě horké pomašlujte rozpuštěným máslem. 
info Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková