rýžovým papírem vykouzlíte zábavné křupavé pohoštění. Stačí jej vložit do rozpáleného oleje a během chvilky se vám nafoukne a zbělá pod rukama. Naplňte jej nápaditým obsahem a užijte si skvělou chuť, obdivné pohledy i pochvalné ohlasy.

Rýžový papír můžete nastříhat na menší (pizza) kousky, které lépe poslouží jako finger food. Nebo jej servírujte plně obložený vcelku. Skvěle funguje, když nachystáte různé ingredience a strávníci si křupavé pohoštění dotvoří dle vlastních preferencí.

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Křupavý rýžový papír s lososem, avokádem & edamame

Na 2 až 4 porce potřebujete:

  • 4 listy rýžového papíru
  • Rostlinný olej na smažení
  • 100 g uzeného lososa
  • 1 zralé avokádo
  • 100 g mrazených sójových bobů edamame
  • 1 lžíce sezamových semínek
  • Hrst kvetoucího kopru
  • Microgreens (ředkvička)
  • Vločková sůl

Na ochucenou majonézu:

  • 60 g majonézy
  • 1 lžička limetkové šťávy
  • 1 lžička sójové omáčky
  • ½ lžičky arašídového oleje
  • Špetka chilli vloček
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Postup

  1. Listy rýžového papíru ponechte vcelku nebo nastříhejte na 4 až 5 zhruba stejně velkých trojúhelníků. V hlubší pánvi rozehřejte dostatečné množství oleje na cca 195 °C – teplotu otestujte malým kouskem rýžového papíru. Po vložení do oleje by měl okamžitě zasyčet a zbělat.
  2. Rýžový papír vkládejte maximálně po 3 až 4 malých kouscích nebo jeden vcelku. Smažte velmi krátce a po zbělání a nafouknutí jej opatrně pinzetou vyjměte na talíř vyložený papírovou utěrkou.
  3. Lososa nakrájejte na proužky a dužinu avokáda na plátky. Mrazené edamame zalijte horkou vodou, nechte 1 až 2 minuty změknout a poté propláchněte pod studenou vodou.
  4. Majonézu smíchejte s limetkovou šťávou, sójovou omáčkou, arašídovým olejem a podle chuti chilli vločkami. Vyšlehejte dohladka.
  5. Na každý kousek křupavého papíru položte lososa, avokádo i edamame. Pokapejte majonézou, posypejte semínky, ozdobte koprem a microgreens. Můžete jemně posypat vločkovou solí.

Tipy & triky

  • Křupavý papír obložte až těsně před podáváním, aby nezvlhl a stále pěkně křupal.
  • Na doplnění papíru se rovněž skvěle hodí kousky tuňáku, tofu nebo tempehu. Pro větší pestrost přidejte také okurku, hrášek, ředkvičky, kapary nebo třeba mango. Můžete nakombinovat různé chutě a každý kousek udělat trochu odlišný.
  • Ze zbylých edamame vyrobte lahodný zelený hummus.
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič