Jemně smetanový borůvkový dezert se sušenkami je příjemným letním zpestřením. Chuť jednotlivých vrstev spolu lahodně souzní a (ne)nechá vás chladnými, podobně jako u borůvkového parfaitu nebo u borůvkového koláče s tvarohem a drobenkou.

Smetanový chlebíček můžete nanést do jakékoli formy. Navrstvěte jej třeba přímo do skleniček a vytvořte tak rovnou jednotlivé porce. Místo borůvek můžete přidat celou lesní směs nebo jiné, vámi oblíbené, ovoce. Skvěle budou chutnat i povařené švestky či meruňky.

Nepečený borůvkový chlebíček se sušenkami a smetanou

Na jednu chlebíčkovou formu potřebujete:

  • 450 g čerstvých borůvek + na ozdobu
  • Cca 60 ml vody
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu
  • 90 g moučkového cukru
  • 200 g smetanového sýru (typu Philadelphia)
  • 170 g mascarpone
  • 1 vanilkový lusk
  • Kůra z 1 citronu
  • Špetka soli
  • 450 ml 33procentní smetany ke šlehání
  • Cca 20 celozrnných sušenek (typu BeBe)
  • Čerstvá máta na ozdobu
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Postup

  1. Dejte do hrnce borůvky, vodu, citronovou šťávu, škrob a 30 g moučkového cukru. Za občasného míchání a pomačkání borůvek povařte asi osm minut do konzistence hustého džemu. Směs nechte vychladnout.
  2. V robotu vyšlehejte smetanový sýr s mascarpone, semínky vanilky, citronovou kůrou, zbylým cukrem a špetkou soli. Smetanu vyšlehejte dotuha a stěrkou postupně pomalu vmíchejte ke krémové směsi.
  3. Krém by měl být poměrně pevný. Rozdělte jej na pět částí. Z toho jednu část schovejte prozatím do lednice na závěrečné potření.
  4. Formu o rozměru 32×12 cm vyložte fólií nebo alobalem a ze všech stran ponechte přesah. Po celé ploše dna vyskládejte sušenky. Mezery vyplňte rozlámanými sušenkami.
  5. Na sušenky rozetřete první část krému a na ni polovinu borůvkové směsi. Na borůvky dejte druhou část krému a stěrkou opatrně rozprostřete po celé ploše.
  6. Pokračujte s další vrstvou sušenek, krému, borůvek, krému a zase sušenek. Formu zakryjte přesahující fólií a nechte alespoň čtyři hodiny, nebo lépe přes noc, vychladit a zatuhnout.
  7. Po vychlazení odstraňte obal z vrchní části. Na formu položte servírovací tác a opatrně do něj obsah formy otočte. Sejměte formu a pak i celou fólii.
  8. Vrchní část chlebíčku potřete odloženým krémem. Ozdobte ji čerstvými borůvkami a lístky máty. Rozkrájejte opatrně na porce a podávejte.
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič