Předsudky stranou! Halloumi kari, ač si bere inspiraci hned ze tří světových kuchyní, vyniká výbornou harmonií i pestrostí, která není rušivá, ale elegantní a vzrušivá. Přitáhne vás vůní, zaměstná vás chutí a prohřeje vás líp než čaj.

Stavebním kamenem a hlavním prvkem, ze kterého vychází tento recept, je klasické indické kari. Do jeho základu v tomto případě přidáváme červenou kari pastu, která je ingrediencí oblíbenou spíš v Thajsku. Podobně to je i se sójovou omáčkou.

Součástí vegetariánských indických kari bývá sýr paneer (který si podle tohoto receptu snadno připravíte i sami). Ten v tomto případě nahrazuje kyperský sýr halloumi. V řecké kuchyni se kombinuje s různými druhy zeleniny, například s paprikou – a paprika v tom nejlepším podání je přece pečená. Proto nesmí v kari chybět. A kdo to rád trochu peprnější, může si do základu kari (při přidávání kari pasty) přikrájet trochu čerstvého chilli nebo jím kari při podávání posypat.

Rychlé cizrnové kari se sýrem halloumi

Na 3 porce potřebujete:

  • 1 větší nebo 2 menší červené papriky
  • 1 lžíce ghí
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžičky nastrouhaného zázvoru
  • 2 lžičky červené kari pasty
  • 2 lžičky rajského protlaku
  • 1 lžička mletého koriandru
  • ½ lžičky mletého římského kmínu
  • ½ lžičky kari koření
  • ¼ lžičky mleté skořice
  • 1 plechovka krájených rajčat
  • 150 ml kokosového mléka
  • 2 lžičky sójové omáčky
  • 200 g sterilované cizrny
  • 1 rovná lžička garam masaly
  • 120 až 150 g sýru halloumi
  • Olej na smažení (řepkový nebo olivový)

K podávání:

  • Jasmínová nebo basmati rýže
  • Chilli paprička
  • Koriandr
info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

Postup

  1. Papriku položte na plech a pečte při 220 °C asi 35 minut. Na slupce by měly být patrné velké černé puchýře. Opatrně přendejte do mísy, překryjte fólií a nechte půl hodiny zapařit a chladnout.
  2. Ghí rozehřejte v hrnci. Cibuli nakrájejte nadrobno a opékejte lehce dozlatova.
  3. Do hrnce přidejte najemno nasekaný česnek, zázvor, kari pastu, protlak, koriandr, římský kmín, kari koření a skořici. Na mírnějším stupni míchejte asi půl minuty. Zalijte rajčaty, kokosovým mlékem a dochuťte sójovou omáčkou. Pozvolna vařte do zhoustnutí asi 25 minut.
  4. Než se uvaří kari, spařenou papriku oloupejte, zbavte semínek a otřete papírovou utěrkou. Dužinu nakrájejte na proužky nebo na kostičky.
  5. Kari rozmixujte najemno.
  6. Do kari přidejte propláchnutou, scezenou cizrnu a garam masalu. Vařte minutu.
  7. Halloumi nakrájejte na kostičky. Na pánvi rozehřejte asi půl lžíce oleje a sýr opečte do zlato-hněda.
  8. Na talíře naservírujte rýži, kostičky sýra a přelijte kari. Posypejte najemno nasekaným chilli podle chuti a koriandrem.
info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová