Zvyšující se teploty leckdy motivují odhodit nejen svršky, ale také zátěž v podobě těžkých masových a smažených jídel. Pokud ani tak neholdujete salátům a preferujete teplé jídlo (což naprosto kvituji), vegetariánské kapustové karbanátky z trouby uspokojí vaše chuťové potřeby, a přitom vás neodrovnají na zbytek dne.

Na rozdíl od klasických kapustových karbanátků z mletého masa jsou tyto placky nesmažené a mají základ nejen z mojí oblíbené zelené superpotraviny, ale také vloček a sýru, takže obsahují jak vitaminy a minerály, tak vlákninu a bílkoviny. Chutnají jen tak samotné, s různými dipy, salátem či bramborami a kolikrát potěší nakonec i studené v soukromí opuštěné kuchyně…

Foto Jakub Jurdič

Vegetariánské kapustové karbanátky se sýrem a vločkami

Na 8 až 9 karbanátků potřebujete:

  • 500 g kapusty (½ velké nebo 1 malá hlávka)
  • Sůl & pepř
  • 250 g goudy
  • 90 g jemných ovesných vloček
  • 2 vejce
  • 4 stroužky česneku
  • 1 špetka muškátu
  • ½ lžičky kurkumy
  • Olej nebo ghí
Foto Jakub Jurdič

Postup

  1. Hmotu na karbanátky doporučuji připravit den předem, placky se vám budou lépe formovat a držet tvar.
  2. Do velkého hrnce dejte vařit osolenou vodu. Z kapusty odstraňte svrchní poškozené listy, pak hlávku rozčtvrťte, vykrojte tuhý středový košťál, odvažte si cca půl kila (zbytek použijte do colcannonu nebo zelených lasagní), pokrájejte ji na větší kusy či rozeberte na listy a asi 5 minut je zprudka povařte. 
  3. Kapustu propláchněte studenou vodou, aby si uchovala barvu, nechte okapat, nasekejte najemno a dejte do velké mísy.
  4. Sýr nastrouhejte a spolu s vločkami (pokud nemáte jemné, trochu je pomixujte), vejci, prolisovaným česnekem, muškátem, kurkumou, čerstvě mletým pepřem a malou lžičkou soli přidejte ke kapustě. Rukama pořádně propracujte a nechte alespoň 20 minut nebo i do druhého dne odležet.
  5. Naolejovanýma rukama tvarujte placky, které buď smažte z obou stran na rozpáleném tuku dozlatova, nebo je olejem pouze pořádně pokapejte na pečicím papíře a pečte asi půl hodiny v troubě vyhřáté na 180 °C.

Tip: Do hmoty přidejte dvě najemno nakrájené a dozlatova osmažené cibule, případně i dvě najemno nastrouhané a taktéž orestované mrkve.

Foto Jakub Jurdič