Není to nic k chlubení, ale jsou zkrátka dny, kdy mám na vaření jen pět minut, k dispozici pouze trvanlivé suroviny ze spíže a z mrazáku, a přitom chuť na relativně vyvážené a chuťově velice uspokojující jídlo. V takových chvílích se nejčastěji uchyluji k nudlím s arašídovou omáčkou, kterou snadno doladíte dle aktuálních zásob i dietetických nároků, bezvadně totiž funguje i ve veganské a bezlepkové verzi.

Omáčku z arašídového másla umícháte, než se uvaří nudle, a pak už jen doplníte proteinem dle možností: od mladých sójových bobů edamame přes tofu a tempeh až po steak či krevety.

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Rychlé nudle s arašídovou omáčkou a edamame (vegan)

Na 1 porci potřebujete:

  • 3 lžíce arašídového másla
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička chilli složky (gochujang, sambal, sriracha, chilli olej, čerstvé chilli)
  • 1 lžíce kyselé složky (černý čínský nebo rýžový ocet či citrusová šťáva)
  • 1 lžička čerstvého/špetka sušeného zázvoru

Dále:

  • Nudle (vaječné, soba, rýžové)
  • Sůl 
  • Jarní cibulka, koriandr nebo sezam na posypání

Bílkovina dle chuti:

  • Edamame, marinované tofu nebo tempeh, maso, krevety

Postup

  1. Nudle (já dala čerstvé ramen, ale skvělé jsou také pohankové soba, bezlepkové rýžové nebo korejské skleněné nudle ze sladkých brambor) uvařte v osolené vodě dle návodu na obalu. Pokud dáváte boby edamame, uvařte je spolu s nudlemi. Mrazeným bobům stačí 5 minut ve vroucí vodě, nudle proto přidejte o něco později podle toho, kolik času se mají vařit.
  2. Mezitím rozmixujte nebo prošlehejte arašídové máslo, sójovou omáčku (pokud vám nevadí, omáčku dobře dochutí i rybí omáčka), chilli dle chuti (já nejčastěji dávám gochujang nebo srirachu), kyselou složku (skvělý je černý ocet, citron i limeta) a zázvor. Pro pikantnější chuť přidejte také stroužek prolisovaného česneku. Dle potřeby zřeďte trochou horké vody, aby vznikla hladká krémová omáčka.
  3. Nudle sceďte, smíchejte s omáčkou, posypejte sekanou jarní cibulkou, koriandrem nebo sezamem a podávejte.

Tip: Pokud dáváte jinou bílkovinu, opečte ji na pánvi a přidejte k nudlím na závěr. Hodí se marinované tofu nebo tempeh, zbytky pečeného masa, minutkové steaky, restované krevety, marinovaná vejce a v nejhorším alespoň nasucho opečené arašídy či kešu.

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová