Tradice, gurmánství a trochu poťouchlosti. I takto bychom mohli charakterizovat následující festivaly toho nejlepšího jídla, na něž se často i do malých měst sjíždějí nároční požitkáři z celého světa. Proč? Protože mnohdy nabízí zážitek, který uspokojí více než lačné chuťové buňky.
La Tomatina, Španělsko
Přesně v poledne 28. srpna ve španělském Buñolu propukne červené rajčatové peklo. La Tomatina není jen festival pro gurmány. Během španělského festivalu po sobě totiž jeho účastníci házejí lahodná rajská jablíčka s takovou vervou, až se ulice španělského města u Valencie promění v nefalšované rudé bojiště.
Protože jde o poměrně rozsáhlou akci, organizátoři doporučují přijít dvě hodiny před začátkem a vstup mají zakázaný děti a mladiství do šestnácti let.
Buñol: 28. 8. 2024
BugFest, USA
Je libo kobylku v guacamole nebo škorpiona v čokoládě? Ano, myslíme to vážně. Návštěvníci BugFestu skutečně mohou ochutnat různé pokrmy na bázi hmyzu. Součástí akce je také vzdělávací výstava o typech hmyzu nalezených v Severní Karolíně, živá hudba a zábava.
Můžete se o těchto fascinujících tvorech dozvědět více a vychutnat si lahodné a překvapivě zdravé jídlo. Tedy samozřejmě pokud se cítíte dostatečně dobrodružní na to, abyste se pustili do takového kulinářského prožitku. Tento rok je věnovaný můrám a motýlům.
Severní Karolína: 14. 9. 2024
Oyster Festival, Irsko
Ráj milovníků těch nejlepších čerstvých mořských plodů. Tak bychom mohli popsat festival ústřic v jednom z nejvroucnějších míst Irska. V přístavním městečku Galway se každoročně oslavuje robustní irský průmysl ústřic.
Návštěvníci mohou ochutnat ústřice mistrovsky dochucené a na různý způsob připravené. Nebo jen tak, pokapané citronem. Samozřejmě jsou zde i jiné mořské plody, které brzy ráno vylovili charismatičtí, větrem ošlehaní rybáři, jejichž úsměv orámovaný zrzavým vousem vábí stejně jako delikatesy, které nabízejí.
Součástí festivalu je i soutěž v otevírání ústřic, na niž se sjíždějí účastníci z celého světa. O zábavu se během festivalu starají místní hudebníci, kteří tenké barevné uličky města Galway protkají pro Irsko typickou tklivou i veselou živou hudbou.
Galway: 27. – 29. 9. 2024
Salon du chocolat, Francie
Hořká, mléčná, bílá, bublinková, ledová, rubínová. Konšování, temperace, chlazení. Řeč je samozřejmě o čokoládě. Festival čokoládových mágů Salon du chocolat se už od roku 1995 pořádá v Paříži.
A kdyby se vám náhodou čokoláda zajedla, i když je to vysoce nepravděpodobné, můžete se v rámci doprovodného programu zajít podívat na výstavy uměleckých děl z čokolády, konference a přednášky i módní přehlídku šatů z čokolády.
Paříž: 29. 10. – 3. 11. 2024
Tokyo Ramen Festa, Japonsko
Koncem října se v Tokiu koná proslulý Ramen festival. A kde jinde si dát ramen než v Japonsku? Ochutnat mnohé specifické variace této delikátní nudlové polévky je možné hlavně kvůli tomu, že se do Tokia sjíždějí mistři z celého Japonska. Jejich rameny tak nesou chutě, podtón i historii jednotlivých regionů.
Velkolepý festival trvá dvanáct dní v prostorách olympijského parku Komazawa, který byl postaven pro letní olympijské hry v roce 1964.
Tokio: 24. 10. – 4. 11. 2024
Taste Florence, Itálie
Voňavá pizza, famózní těstoviny, delikátní omáčky a mnohem víc. Kdo miluje italské jídlo, ten by neměl minout jeho největší oslavu. Třídenní festival v historické Florencii totiž skutečně oslavuje vynikající chutě italského jídla, vína a také cokoli, co patří k vábivému životnímu stylu „la dolce vita“.
V rámci festivalu se setkávají ti nejlepší mezinárodní provozovatelé haute cuisine a vášnivé publikum gurmánů. Na své si na trzích přijdou také milovníci italského životního stylu, designu i módy.
Florencie: 8. – 10. 2. 2025
Hokitika Wildfoods, Nový Zéland
Zvěřina, měkkýši i bobulovité plody. Novozélandský Wildfoods Festival je každoroční akcí oslavující jedinečnou místní divokou kuchyni a nejlepší jídlo.
Festival se koná v krásném městečku Hokitika na západním pobřeží Jižního ostrova Nového Zélandu a nabízí možnost ochutnat širokou škálu místních specialit v té nejlepší kvalitě.
Festival nabízí unikátní příležitost dozvědět se více o kultuře jídla v regionu, účastnit se workshopů vedených těmi nejlepšími šéfkuchaři v oblasti a hlavně ochutnat tradiční maorská jídla.
Hokitika: 8. 3. 2025