Tradiční slané buchty vám připraví bohatý smyslový zážitek. Ač jsou kynuté zelňáky krásně nadýchané a měkké, jsou zároveň velice vláčné a lahodné. Dokonale se v nich propojuje chuť nakyslého zelí s mírně uzenou chutí slaniny a pikantního pepře.
Kynuté zelňáky se dají jíst jen tak. Nepotřebujete ani pomazánku, ani máslo, ani nic jiného. Nicméně zvládnou zastat i roli luxusní přílohy k různým druhům polévek.
Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová
Kynuté zelňáky se slaninou
Na 12 kusů potřebujete:
- 50 g sádla
- 1 cibule
- 120 g anglické slaniny vcelku
- 1 kostka droždí
- 1 lžíce cukru
- 150 ml vlažného mléka
- 300 g hladké mouky + na podsypání
- 200 g polohrubé mouky
- ½ lžičky mletého kmínu
- 2 lžičky soli
- Větší špetka pepře
- 150 až 170 g brambor uvařených ve slupce, oloupaných
- 200 g kysaného zelí, vymačkaného od šťávy
- 1 žloutek
- 50 g másla pokojové teploty + asi 3 lžíce másla na potření
Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová
Postup
- Sádlo rozehřejte v pánvi. Cibuli nakrájejte nadrobno a opékejte, dokud nezačne chytat zlatavý nádech. Slaninu nakrájejte na drobné kostičky a přidejte k cibuli. Opékejte dalších několik málo minut, dokud slanina nezačne mírně tmavnout. Sporák vypněte a nechte chladnout.
- Do misky rozdrobte droždí a zasypejte lžící cukru. Přidejte vlažné mléko, promíchejte a nechte 15 minut odpočívat, resp. pracovat. Za tuto dobu vám vzejde kvásek.
- V zadělávací míse smíchejte obě mouky s kmínem, solí a pepřem. Brambory (cca 150 g po uvaření a oloupání) nastrouhejte najemno a spolu s vyždímaným zelím vmíchejte do mouky. Poté přidejte kvásek, žloutek a máslo a zpracujte těsto. Ideálně jej hněťte 10 minut ručně či v robotu. Poté zakryjte těsto utěrkou a nechte hodinu kynout.
- Rozpusťte asi 3 lžíce másla. Částí vytřete velkou zapékací mísu nebo pekáč o velikosti 35 x 25 cm.
- Těsto překlopte na pomoučený vál a trochu propracujte. Bude stačit jej několikrát přeložit přes sebe. Rozdělte těsto na 12 stejně velkých kousků. Z každého uválejte bochánek a celý jej notně omažte máslem. Bochánky skládejte vedle sebe do pekáče.
- Pečte při 180 °C 45 až 50 minut dozlatova.
Tip: Brambor uvařte rovnou více a připravte si také tradiční plněné knedlíky s uzeným!
Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová