Vystudovala ekonomii, ale proslavily ji kuchařské kurzy a prohlídky po známé vietnamské tržnici. I proto získala Marcela Vuong přezdívku Marcela ze Sapy. Jak se jí žije v Itálii a co nového chystá v Česku?
Narodila se v Československu vietnamským rodičům, do šesti let žila ve Vietnamu a pak se s rodiči znovu přestěhovala zpátky do Litvínova. Marcela Vuong patří k vůbec nejznámějším propagátorkám vietnamské kuchyně a její kurzy nebo degustační večeře jsou obvykle plné dlouho dopředu.
„Žádný Čech mi vietnamské jídlo zatím neuvařil, ale lidé na kurzech jsou nesmírně šikovní,“ říká Marcela Vuong.
Kromě toho, že naučila už tisíce lidí uvařit to pravé vietnamské pho, pomáhá překonávat bariéry mezi Čechy a Vietnamci. Mimo jiné už deset let provádí po tržnici Sapa a ukazuje, kde pořídit ty nejlepší ingredience pro autentické vaření.
Zároveň však s partnerem a malým synem tráví část roku v italské Florencii. „I v Itálii vařím hlavně vietnamskou kuchyni,“ usmívá se.
„Florencie nabízí ohromné množství čerstvých ryb a seafoodu, co mě ale překvapilo, tak je tam nesmírně těžké sehnat koriandr. V supermarketech téměř není k dostání, šance bývá spíše na zeleninovém trhu,“ říká žena, která z české kuchyně preferuje tatarák a výpečky se zelím.
Zažila jako holčička se samými jedničkami někdy šikanu? Jakou nejoriginálnější otázku dostala na kurzu vaření? Jaká reakce Čechů na recept ji obvykle nejvíc pobaví? A když jste ve Vietnamu, jak poznat místo, kde se rozhodně skvěle najíte? Poslechněte si další díl podcastu Jak být lepší.