Již více než dekádu připadá čtvrtý pátek v říjnu na #ChampagneDay. Mnozí možná namítnou, že spotřebou ušlechtilých bublinek je tím pravým svátkem šampaňského spíše 31. prosinec, ale tím si radost kazit nemusíme.

U příležitosti dne šampaňského vám doporučujeme výjimečné šumivé představitele této oblasti Francie, jejíž produkty si můžete plnými doušky vychutnávat i v Česku.

Champagne Doyard Œil de Perdrix Grand Cru Millésime 2013 Extra Brut

K dostání na Terroir Champagne, 2690 korun

Rodina Doyard v oblasti Côte des Blancs pěstuje hrozny od roku 1677, víno vyrábějí již několik generací. Jde o rodinný podnik s vlastními ekologicky obdělávanými vinicemi, který se zaměřuje především na seriózní, déle vyzrávaná vína.

Toto víno vzniká spojením tří čtvrtin odrůdy Pinot Noir z vinice „Les Bonnes Hottes“ v Ay a čtvrtiny Chardonnay z Grand Cru vinic u obcí Le Mesnil, Avize, Cramant a Oger.

Hrozny se smísí již v lisu a pomalu se jemně stlačují. A odtud pochází i typická barva vína, podle které je pojmenováno – koroptví oko, někde mezi oranžovou a růžovou.

Víno kvasí a zraje nejprve v malých sudech a pak znovu kvasí a bublinky získává v lahvi, to celé nejméně čtyři roky. Čerstvé a plné energie, s vůní drobných červených plodů, s kouřovostí, suché, šťavnaté, minerální, seriózní, krásné růžové.

Pokud hezky poprosíte, možná se na vás dostane i jedna z posledních dostupných lahví ročníku 2007, který aktuálně vyzrál do opravdu nádherné elegantní podoby.

Krug Grande Cuvée 168ème Édition Brut

K dostání na VICOM, 4689 korun

Říká se, že legendární šampaňský dům Krug začíná tam, kde ostatní končí. A v případě jejich „základního“ neročníkového – byť oni preferují spíše termín víceročníkového – Grande Cuvée nelze než souhlasit.

Jedná o jedno z vůbec nejlépe hodnocených vín na světě a jde o dokonalý důkaz savoir faire, zkušeností a praxe, vinařství. Edice číslo 168 je postavena okolo skvělého ročníku 2012, který je doplněn 197 různými víny z jedenácti ročníků, kdy nejstarším je další z těch proslulých, 1996.

Finální kompozici tvoří 52 procent Pinot Noir, 35 procent Chardonnay a 13 procent Meunier. Vše doplňuje zrání v lahvi na kalech až do zimy 2018/2019. Na zadní vinětě každé lahve najdete šestimístné Krug iD, jehož zadáním na webových stránkách vinařství získáte kompletní příběh vína s mnoha dalšími detaily, a dokonce tipy na párování s hudbou, což je disciplína, ve které se Krug obzvláště vyžívá.

Víno je nyní teprve ve své mladistvé a úvodní podobě a bude se vyvíjet do krásy mnoho let, přesto nabízí fantastický zážitek. S nazlátlou barvou a elegantním perlením jemných bublinek a vrstevnatou aromatikou kandovaných citrusů, květin, perníku a medu.

Se šťavnatou, precizní, citrusovou a tak nádherně dlouhou chutí. Dnes je na trhu již i edice 169, se kterou též chybu neuděláte. A ostatně ani s jakoukoli jinou. A mimochodem, již brzy dorazí do Prahy přímo Olivier Krug a představí svá vína na degustacích a degustační večeři v The Eatery.

Franck Bonville „Les Belles Voyes“ 2013 Blanc de Blancs Grand Cru Extra Brut

K dostání na PMP Exclusive, 2590 korun

Vinařství Franck Bonville, za jehož produkcí nyní stojí pravnuk zakladatele Olivier, ročně připraví asi 130 tisíc lahví jen a pouze z hroznů z Grand Cru vinic vypěstovaných bez pesticidů.

Toto je jejich specialita: čisté Chardonnay z jediné svažité parcely osmdesátiletých keřů u obce Oger. Ty také stojí za úspěchem jejich vinařství. Víno tady kvasí a poté delší dobu zraje v burgundských dubových sudech.

Jen obsah několika z nich pak skončí v cuvée jménem Les Belles Voyes. Má tmavší, efektní nazlátlou barvu a výrazné vytrvalé perlení menších bublinek.

Vůně je hodně expresivní, citrusy a exotické ovoce se v ní mísí s máslovým pečivem a crème brûlée, vliv dřeva do vanilky je poměrně výrazný.

V chuti jsou to bubliny tučnější, opět hodně výrazné a exoticky ovocné, ale s perfektní živostí, suché a šťavnaté, dlouhé a minerální. Pravděpodobně hodně zaujmou nejen milovníky velkých šumivých vín, ale i příznivce těch klasických tichých burgundských.


Šampaňské degustace a události v nejbližších dnech
22. října v Praze – Magnum party v l’Fleur Baru
2. až 16. listopadu v Praze – Grand Jour de Champagne
3. listopadu v Praze – Krug večeře s Olivierem Krugem
4. listopadu v Praze – Champagne Prestige cuvées v rámci Champagne Academy
4. listopadu v Praze – Šampaň v ruce
8. listopadu v Praze – Dom Pérignon s Pierrem-Luisem Araudem