Bramboračka – skromná, ale vydatná polévka, která nám oživuje vzpomínky nejen z dětství. Nechybějí v ní houby natrhané v lese ani úroda ze zahrádky. Správná bramboračka je pěkně hustá a zahřeje až do konečků prstů.

Možná se vám s bramboračkou pojí vzpomínky na prázdniny u babičky – miska voňavé polévky z hub, které jste společně nasbírali, se z paměti jen tak nevypaří. Možná jsou to i vzpomínky na houbaření s vašimi vlastními dětmi. Houby zkrátka nesmějí v této oblíbené polévce chybět. Stejně tak jako kořenová zelenina a brambory, po nichž nese svůj název.

I když si pod pojmem bramboračka vybavíme víceméně tu stejnou polévku, recept se může rodinu od rodiny či kraj od kraje lišit. Někdo do polévky například přidává vejce, někdo zase jinou zavářku. Je to podobné jako v případě italské minestrone nebo marocké hariry. I přes pár nuancí to však bude vždy ta „naše“ oblíbená česká bramboračka.

Veganská bramboračka (bramborová polévka s houbami)

Na 4 porce potřebujete:

  • ¾ hrnku sušených hub
  • 1 cibule
  • 1 lžíce ghí nebo 2 lžíce oleje
  • 1 střední mrkev
  • 1 střední petržel
  • 2 až 3 řapíky celeru
  • 2 stroužky česneku
  • ⅓ lžičky drceného kmínu
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 800 ml zeleninového vývaru
  • 1 bobkový list
  • Sůl & pepř
  • 200 g brambor, oloupaných
  • 1 rovná lžička sušené majoránky
  • Petrželka (lze vynechat)
info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

Postup

  1. Houby v hrnku dolijte vroucí vodou a nechte odstát.
  2. Cibuli nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte ghí nebo olej a cibuli nechte zesklovatět.
  3. Oloupanou mrkev, petržel a řapíkatý celer nakrájejte na drobné kostičky a přidejte k cibuli. Společně opékejte dalších 5 minut.
  4. Do hrnce přidejte najemno nasekaný česnek, kmín a míchejte asi půl minuty. Poprašte moukou a míchejte dalších několik sekund. Poté zalijte hrnkem studeného vývaru a míchejte, dokud se mouka důkladně nerozmíchá dohladka. Přilijte houby i s nálevem a dolijte zbylým vývarem. Osolte, opepřete, přidejte bobkový list a vařte 15 až 18 minut.
  5. 10 minut před koncem vaření přidejte brambory nakrájené na menší kostky.
  6. Když jsou brambory měkké, sporák vypněte a do polévky rozemněte majoránku.
  7. Houbovou polévku můžete na talíři posypat najemno nakrájenou petrželkou, která dodá polévce ještě o něco lepší chuť.
info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová