Kluski śląskie neboli slezské či polské kluzky jsou nebezpečně kluzké (ale stejně tak dobré!) bramborové noky, které se namísto s moukou zadělávají škrobem, a tedy si je mohou dopřát i celiaci. Tato polská specialita je výborná jako příloha k masům a omáčkám, ale také na sladko s ovocem a tvarohem či smetanou.

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Kluski śląskie (bezlepkové bramborové knedlíky bez mouky a bez vajec)

Na 2 velké nebo 4 dezertní porce potřebujete:

  • 600 g moučných brambor (typu B nebo C, nikdy A nebo rané)
  • Sůl
  • 125 až 230 g bramborového škrobu

K podávání:

  • 2 hrnky lesního ovoce (čerstvé či mrazené)
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 250 g tučného tvarohu nebo kysané smetany
  • 1 vanilkový cukr
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Postup

  1. Neoloupané brambory uvařte v dost osolené vodě doměkka, nechte chvíli vychladnout, oloupejte a propasírujte nebo nastrouhejte najemno.
  2. Mezitím dejte do rendlíku ovoce s troškou vody a cukrem dle chuti a za častého míchání povařte doměkka na hustou ovocnou omáčku. Tvaroh prošlehejte s vanilkovým cukrem, pokud máte radši sladší dezerty, přislaďte více.
  3. Do velkého hrnce dejte vařit osolenou vodu. K bramborám přidejte ½ lžičky soli a 125 g škrobu a zpracujte na hladké nelepivé těsto konzistencí podobné plastelíně. Pokud by stále lepilo, přidávejte další škrob. Můžete uvařit jednu kuličku těsta na zkoušku – pokud se nerozpadne, škrobu jste dali dost.
  4. Z těsta pak ihned tvarujte kuličky, které zploštěte a koncem vařečky do nich udělejte důlek, ten slouží k zachycení omáčky. Případně tvarujte pouze kuličky velikosti vlašského ořechu.
  5. Vařte je ve vroucí vodě ještě 3 až 4 minuty od momentu, kdy vyplavou na povrch. Vyndejte děrovanou lžící, případně omastěte trochou másla, a rovnou podávejte.

Tipy & triky:

  • Pro jemnější chuť přidejte k tvarohu 200 ml smetany (kysané nebo vyšlehané tučné) a zbytek krému použijte třeba do borůvkového parfaitu.
  • Kluzky jsou výborné i na slano jako příloha k masu a špenátu, s houbovou omáčkou nebo jen tak se zelím, opečenou cibulkou a vypraženou slaninu.
  • Pokud vám nějaké knedlíčky zbudou, ohřejte je v páře, aby opět změkly.
  • Brambory můžete uvařit i den předem nebo do kluzků spotřebovat zbytek vařených brambor. Množství škrobu odhadnete tak, že propasírované brambory uhladíte do široké mísy, čtvrtinu z nich odeberete a vzniklý prostor vyplníte škrobem. Pak už vše (včetně odebrané části) zpracujete jako v receptu.
  • Používejte co nejmoučnější brambory (tedy varný typ B nebo C, nikdy A nebo rané), díky tomu nebudete muset přidávat moc škrobu a knedlíčky budou nadýchanější.
  • Pro extra slizké knedlíčky vmíchejte do vody na vaření knedlíčků lžičku škrobu rozmíchaného v troše vody.
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová