Když přijde chuť na burger, ale nechce se vám z domu, pusťte se do smash burger tortilly. Tuhle rychlou, šťavnatou a geniálně jednoduchou večeři zvládnete nachystat dřív, než by dorazil rozvoz. A z mnohem lepších surovin!

„Big Mac“ tacos kombinují křupavou tortillu, šťavnaté maso, svěží zeleninu a lahodnou domácí omáčku s chutí oblíbeného burgeru do o poznání zdravější verze, která přitom perfektně uspokojí každý fastfoodový craving. Uvařeno máte navíc do patnácti minut.

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Smash burger tortilla (tacos) & „Big Mac“ omáčka

Na 3 velké porce potřebujete:

  • 500 g mletého hovězího s min. 20 % tuku
  • 6 menších pšeničných tortill
  • Sůl & pepř
  • Olej ve spreji
  • 6 plátků sýru (čedar, provolone)
  • Salát, bílá cibule, kyselé okurky

Burgerová omáčka:

  • 6 lžic majonézy
  • 2 lžíce kečupu
  • 2 lžíce sekané kyselé okurky
  • 1 lžíce sekané bílé cibule
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • ½ lžičky sladké papriky
  • ¼ lžičky sušeného česneku
  • ¼ lžičky sušené cibule
  • ¼ lžičky čerstvě mletého pepře
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Postup

  1. Salát nakrájejte na proužky, cibuli (bílá je méně pálivá) najemno (část použijete i do dipu) a okurky na kolečka. Přidat můžete i plátky rajčat.
  2. Všechny suroviny na dresink smíchejte, ochutnejte a podle potřeby dolaďte nálevem z okurek nebo třeba chilli omáčkou.
  3. Maso rozdělte na 6 dílů a každý rukama pořádně přitiskněte po celé ploše tortill. Hojně posypejte vločkovou solí a čerstvě mletým pepřem a masovou stranou dolů postupně opékejte na opravdu dobře rozpálené pánvi postříkané trochou oleje.
  4. Pomocí obracečky tortillu na pánev přitiskněte a pečte zhruba 3 minuty, až bude maso hezky opečené, křupavé a lehce zkaramelizované. Poté placku obraťte a již na menší teplotu pečte ještě asi 2 minuty, hlídejte, aby se tortilla nespálila. Ihned po otočení položte na maso plátek sýru.
  5. Opečené placky obložte připravenou zeleninou, pokapejte omáčkou a hurá na to! Nebo se ještě inspirujte Tipy & triky níže.
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Tipy & triky:

  • Na burgery je lepší tučnější hovězí s cca 20 % tuku, takové maso bude šťavnatější a chutnější.
  • „Big Mac“ sauce si připravte klidně den předem, stejně tak lze pokrájet zeleninu a zavřít do vzduchotěsné nádoby, takže samotné vaření pak máte hotové opravdu za pár minut.
  • Smash burger tacos jsou skvělé i na plancha grilu / hladké grilovací desce, téměř bez práce tak budete hotoví králové grilování.
  • Nejlepší jsou pšeničné tortilly, protože lépe drží i nasáknou více šťávy než ty kukuřičné.
  • Zkuste i Tex-Mex burger s avokádem, jalapeños, koriandrem, limetkou a čedarem nebo snídaňové tacos, kdy maso posypete nasucho opraženou slaninou, obložíte volským okem, doplníte trochou majonézy a posypete pažitkou.
  • Pro autentičtější chuť použijte tavený plátkový sýr.
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič