Nahraďte stereotypní snídaně či svačiny něčím zábavnějším. Nabízíme vám alternativu v podobě skořicové quinoy nasladko s pečenými meruňkami, ořechy a kokosem. Přelijte ji javorovým sirupem, osvěžte zakysanou smetanou a čerstvými malinami a pochutnejte si na snídani, co vám dodá energii na celé dopoledne.

Quinou můžete uvařit den předem anebo použít zbylou od oběda. Dostane nový rozměr a její chuť si zamilujete. Navíc vás obdaří velkou dávkou vlákniny, bílkovin a pocitem, že jste na své zdraví mysleli hned ráno.

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Snídaňová quinoa na sladko s pečenými meruňkami

  • Na 4 snídaňové porce potřebujete:
  • 125 g bílé quinoy
  • 125 g červené quinoy
  • 500 ml mléka
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • Špetka soli

Na meruňky:

  • 6 větších pevnějších meruněk
  • Špetka tonka fazole
  • 2 snítky citronového tymiánu
  • 6 listů máty + na ozdobu
  • 2 lžíce kokosového cukru
  • 1 lžíce másla
  • Javorový sirup na zakápnutí + k podávání

K podávání:

  • Pekanové ořechy
  • Kokosové chipsy
  • Čerstvé maliny
  • Zakysaná smetana

Postup

  1. Bílou i červenou quinou smíchejte a zalijte studenou vodou. Nechte ji asi 10 minut lehce nabobtnat a ztratit případnou hořkost.
  2. Quinou sceďte a promíchejte v hrnci s mlékem, skořicí, vanilkou a špetkou soli. Přiveďte ji k varu, poté plamen ztlumte a vařte asi 15 minut.
  3. Quinou stáhněte z plamene, zakryjte pokličkou a nechte ještě chvilku vsáknout veškerou tekutinu. Mezitím opláchněte meruňky, podélně rozkrájejte a vypeckujte.
  4. Meruňky smíchejte v míse se špetkou nastrouhané tonka fazole, otrhanými lístky tymiánu, mátou a kokosovým cukrem.
  5. Vyskládejte je řeznou stranou dolů na dno rozehřáté litinové pánve a opékejte z každé strany 2 až 3 minuty, dokud lehce nezhnědnou. Opečené meruňky přendejte prozatím na talíř.
  6. Teplou pánev sejměte z plamene a nechte v ní rozpustit máslo. Pomocí dřevěné vařečky uvolněte případné přípečky na jejím dně. Nyní do pánve rovnoměrně rozprostřete uvařenou quinou.
  7. Po celé ploše vyskládejte meruňky řeznou stranou nahoru a zakapejte je javorovým sirupem. Pánev vložte do trouby a při 200 °C pečte asi 20 minut.
  8. Quinou s meruňkami nandejte do misek. Posypejte pekanovými ořechy, kokosovými chipsy a čerstvými malinami. Přelijte javorovým sirupem, ozdobte lístky máty a kopečkem zakysané smetany.

Tipy & triky:

  • Pečené meruňky zaměňte za jiné pevnější peckové ovoce. Skvěle poslouží švestky, broskve i nektarinky.
  • Mléko dodá quinoi více chuti a živin než voda (se kterou lze quinou také připravit). Vyzkoušet můžete i mléko mandlové nebo kokosové.
  • Z quinoy připravíte rovněž výbornou křupavou granolu. Ve snídaňové kaši nebo jogurtu vytvoří tato přirozeně bezlepková superpotravina příjemně křupavou složku.
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič