Pokud čtete tyto řádky, pravděpodobně stojíte na správné straně koprové barikády. A tím pádem potřebujete vyzkoušet snídaňovou verzi koprovky, která je za 5 minut hotová, zdravá, krémová a plná bílkovin i vlákniny. Slaná ovesná kaše s vajíčkem a čerstvým koprem vás možná překvapí, ale rozhodně nezklame.
Na vtipné vločky jako koprovku mě přivedla úžasná Bára Karpíšková, které podobně originální kaše podává i ve svém bistru Bjukitchen.
Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová
Slaná ovesná kaše à la koprová omáčka + ztracené vejce
Na 2 porce potřebujete:
- 1 hrnek ovesných vloček
- 2 hrnky plnotučného mléka
- Sůl & pepř
- 2 lžíce sekaného kopru
- 1 lžička citronové šťávy
- 2 vejce
- 1 lžíce octa
Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová
Postup
- Vločky zalijte mlékem, osolte a za častého míchání asi 5 minut povařte na hustou kaši. Vmíchejte najemno nasekaný čerstvý kopr (bez stonků!), dochuťte citronovou šťávou a případně ještě dosolte nebo přidejte další kopr.
- Než se uvaří kaše, přiveďte v širokém hrnci k varu osolenou vodu s trochou octa, pak oheň ztlumte, aby voda byla jen těsně pod bodem varu a prudký var vejce neroztrhal. Lžící ve vodě vytvořte malý vír, vejce do něj opatrně vlijte (můžete si ho předem vyklepnout do misky nebo hrníčku), stejně postupujte s druhým vajíčkem a pošírujte je 3,5 minuty. Poté vejce vyndejte děrovanou lžící na talíř.
- Ovesnou kaši rozdělte do misek, obložte pošírovaným vejcem, posypejte vločkovou solí, čerstvě mletým pepřem a dalším koprem a podávejte.
Tipy & triky:
Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová