Alpská specialita tartiflette má do francouzských brambor, jak je známe, celkem daleko. Nejde o jídelnový pokrm, ale luxusní a vydatné jídlo. Dejte si záležet na výběru autentických surovin – kvalitních francouzských sýrů, slaniny a vína, které lze pořídit ve specializovaných prodejnách nebo online. Vše dohromady totiž tvoří dokonalý celek.
Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková
Francouzské zapečené brambory se slaninou a sýrem tartiflette
Na pekáč cca 21 × 21 cm potřebujete:
- Cca 700 g brambor typu A
- 1 stroužek česneku
- 3 šalotky
- 400 g sýru reblochon
- 150 g francouzské slaniny
- 1 lžička másla
- 150 g sýru gruyère
- 150 ml suchého bílého vína
- 200 ml tučné smetany
- 1 lžička čerstvého tymiánu
- Sůl & pepř
Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková
- Brambory ve slupce uvařte v osolené vodě do poloměkka. Sceďte je a nechte vychladnout.
- Česnek nasekejte a šalotky nakrájejte na měsíčky. Sýr reblochon rozkrojte napůl, aby vznikla dvě stejná kola.
- Připravte si náplň. Na velké pánvi opečte slaninu, pak ji z pánve vyndejte.
- Na výpek po slanině přidejte asi lžičku másla a na tuku orestujte šalotku a česnek. Přidejte tymián a půl lžičky čerstvě mletého pepře. Smažte společně asi 2 až 3 minuty.
- Přilijte víno a vařte, dokud se tekutina nezredukuje na polovinu. Následně do pánve přidejte tučnou smetanu a znovu přiveďte k varu. Nechte 2 minuty provařit a poté do směsi dejte polovinu slaniny a nakrájejte sýr gruyère a polovinu sýru reblochon. V horké omáčce se rozpustí.
- Uvařené brambory oloupejte a nakrájejte. Polovinu rozložte v rovnoměrné vrstvě na dno pekáče nebo zapékací mísy. Na ně nalijte polovinu množství smetanovosýrové směsi. Pak pokračujte další vrstvou zbývajících brambor a navrch přidejte opět smetanovou směs a zbytek slaniny. Druhé kolečko sýru reblochon nakrájejte na čtvrtiny a rozložte ho navrch.
- Tartiflette pečte v troubě předehřáté na 180 °C, dokud sýr nezhnědne a náplň nebude bublat, bude to trvat 30 až 35 minut. Před podáváním nechte brambory cca 5 minut vychladnout.
Tip: Vyzkoušejte i další legendární francouzské recepty: hovězí po burgundsku, kohouta na víně nebo veverku na šalotce.
Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková