Když se vám doma hromadí cukety, není nic snazšího než upéct tento vláčný sýrový chleba s podmáslím, bylinkami a sušenými rajčaty. Je rychle hotový, krásně voní, chutná fantasticky i samotný a díky cuketě zůstává dlouho šťavnatý. Nejlepší je jen tak s máslem, ale jako příloha k polévce nebo v sendvičích bude naprosto nepřekonatelný.

Rychlý cuketový chléb s podmáslím a se sýrem (bez kynutí)

Na 1 chléb potřebujete:

  • 1 cuketa (450 g)
  • Sůl
  • 1 hrnek kefíru či podmáslí (250 g)
  • 1 vejce
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce cukru
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička rozmarýnu nebo italských bylinek
  • 3 hrnky hladké špaldové mouky (450 g)
  • 1 plná lžička jedlé sody
  • ½ hrnku strouhaného čedaru (60 g) + 2 lžíce na posypání
  • 4 kusy sušených rajčat v oleji
  • Sezam na posypání
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Postup

  1. Neoloupanou cuketu nastrouhejte najemno, v sítu promněte se dvěma lžičkami soli, nechte 15 minut pustit vodu a poté rukama co nejdůkladněji vyždímejte tekutinu, aby těsto nebylo vodnaté.
  2. Mezitím smíchejte ostatní suroviny: kefír prošlehejte se lžičkou soli, vejcem, olejem, cukrem, prolisovaným česnekem a nasekaným rozmarýnem (nejlépe čerstvým). Postupně vmíchejte mouku, sodu, sýr, nasekaná sušená rajčata a nakonec vymačkanou cuketu.
  3. Těsto rozetřete do chlebíčkové formy vyložené pečicím papírem, posypejte dalším sýrem a sezamem a vložte do trouby vyhřáté na 200 °C. Teplotu ihned snižte na 180 °C a pečte asi 45 minut dozlatova.
  4. Upečený chleba nechte vychladnout na mřížce, a přestože to bude obtížné, s krájením zkuste vydržet až do vychladnutí.

Tip: Sušená rajčata vyměňte za hrst vypeckovaných oliv nebo povrch těsta posypejte semínky (slunečnicová, tykvová), kůrčička pak bude ještě křupavější.

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová