To, čím je typická španělská paella, je především příprava ve velké pánvi. V paelleře se jídlo rovnou servíruje, proto se sluší paellu pěkně vyzdobit. Pokud ji zrovna nepřipravujete dle tradičního receptu s mořskými plody, postačí i skvělá sezonní zelenina.

Další charakteristika, pro kterou je paella typická, je její žlutá až oranžová barva. Tu jídlu dodává šafrán, který je v ní také příjemně cítit. Pokud byste si chtěli žlutou barvu trochu zvýraznit, přidejte během vaření půl lžičky kurkumy.

K doplnění bílkovin posypejte hotové jídlo fetou, přidejte kousky opečeného sýru halloumi či servírujte s orestovaným tofu, pokud chcete veganskou verzi paelly.

Vegetariánská paella se zeleninou a olivami

Na 4 porce potřebujete:

  • 1 středně velký lilek
  • 1 menší cuketa
  • 1 cibule
  • 1 paprika
  • 3 stroužky česneku
  • 1 chilli paprička (lze vynechat)
  • Olivový olej
  • 2 lžičky rajského protlaku
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 rovná lžička mleté papriky
  • 3 lžíce krájených rajčat (z konzervy)
  • 2,5 hrnku zeleninového vývaru
  • Špetka šafránu
  • 1 hrnek kulatozrnné rýže
  • Sůl & pepř
  • 2 lžíce nadrobno nakrájených sušených rajčat
  • Hrst oliv (dle chuti)
  • Hrst cherry rajčat
  • Petrželka na posypání
  • Feta nebo jiný sýr na posypání, popř. halloumi či tofu
info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

Postup

  1. Z lilku odkrojte asi 5 slabších plátků. Z obou stran je osolte a nechte půl hodiny vypotit. Zbylý lilek nakrájejte na kostičky. V misce prosypejte větší špetkou soli a promíchejte. Nechte taktéž půl hodiny vypotit.
  2. Z cukety odkrojte 5 až 7 plátků a nechte je prozatím stranou. Zbytek cukety nakrájejte na kostičky. Cibuli nakrájejte nadrobno. Papriku nakrájejte na kostičky. Můžete odkrojit po třetině z různě barevných paprik, ať je paella barevnější. Česnek a chilli papričku nasekejte najemno.
  3. Po půl hodině kostičky lilku propláchněte v cedníku, nechte okapat a pak vysušte utěrkou.
  4. V paella pánvi rozehřejte 2 až 3 lžíce oleje. Cibuli nechte zesklovatět. Přidejte kostičky lilku a cukety a opékejte asi 3 minuty. Poté přidejte papriku a ještě minutu opékejte. Do pánve přidejte protlak, oregano, mletou papriku, česnek a popř. chilli papričku. Míchejte asi půl minuty až minutu. Přidejte krájená rajčata, zeleninový vývar, šafrán a promíchejte. Když se začne tekutina vařit, přidejte propláchnutou, scezenou rýži. Promíchejte, pánví trochu zatřeste, aby se urovnala směs do rovnoměrné vrstvy, a na velice mírném stupni vařte 20 až 25 minut. Je-li to potřeba, podlijte ještě trochou vývaru nebo vody. Pokud byste měli pocit, že se směs neprohřívá rovnoměrně, můžete během vaření párkrát trochu promíchat – ale nepřehánějte to, aby rýže zůstala neporušená.
  5. Plátky lilku osušte z obou stran papírovou utěrkou a spolu s plátky cukety opečte na pánvi na troše oleje nebo ogrilujte. Cuketu osolte. Cherry rajčata přepulte a také chvíli opékejte nebo grilujte.
  6. Hotovou paellu ozdobte ogrilovanou zeleninou. Můžete posypat feta sýrem, popř. podávejte s grilovaným halloumi. Posypejte nakonec petrželkou a servírujte.

Tip: Španělé si rýži rádi pokapají citronem a přidají si k ní česnekové aioli.

info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová