Nalévat panáka vodky v době oběda vypadá trochu podezřele, ale věřte mi, jde o čistě kulinární záležitost. Trocha tvrdého v rajčatovém základu probudí chuť, projasní sladkost rajčat a dodá celé polévce příjemnou jiskru. Alkohol se odpaří, skvělá chuť zůstane. Jestli hledáte dokonale zahřívací polévku pro chladné dny, právě jste ji našli.
Proč dávat vodku do tomatové polévky?!
Protože chutná líp než bez ní. Vodka v rajčatové omáčce či polévce není kuchařská rebelie, ale chemie. Alkohol pomáhá vytáhnout aromatické látky v rajčatech, které se ve vodě ani tuku neuvolní. Výsledkem je plnější, šťavnatější a výraznější chuť. Veškerý alkohol se přitom vyvaří (takže ani nemusíte jako já kvůli svědomí používat bio vodku), ale chuť, kterou pomohl vytáhnout, zůstává. A stojí za to. Přesvědčit se o tom můžete i v receptu na penne alla vodka nebo dirty martini pasta.
Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová
Rajčatová polévka s vodkou a mrkví (z pasírovaných a konzervovaných rajčat)
Na 4 porce potřebujete:
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 cibule
- 2 mrkve
- Sůl & pepř
- 4 stroužky česneku
- ½ lžičky chilli vloček (lze vynechat)
- 2 lžíce cukru
- 50 až 100 ml vodky nebo ginu
- 1200 ml pasírovaných nebo drcených rajčat (vize Tipy & triky)
- 500 ml vývaru (kuřecí, zeleninový)
- 2 lžíce balzamikového octa
- 1 lžička bylinek (italské, bazalka, oregano či tymián)
- 180 ml smetany ke šlehání
- Čerstvá bazalka k podávání
Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová
Postup
- Začněte restováním zeleniny, které polévce taktéž dodá chuť i vůni: cibule a mrkve oloupejte, nakrájejte na kostičky a společně asi 10 minut restujte na oleji. Během opékání dost osolte.
- Když je zelenina hezky zlatavá, přidejte nasekaný česnek a nechte pár vteřin rozvonět, vmíchejte chilli dle chuti a cukr a zalijte alkoholem. Nechte ho zcela odpařit. Přidejte rajčata (z plechovky, passatu či mix), vývar, balsamiko a bylinky a asi 15 minut povařte, až je mrkev měkká.
- Rozmixujte tyčovým mixérem, přidejte smetanu (pár lžic nechte na ozdobu) a čerstvě mletý pepř, podle chuti dosolte, dokyselte nebo doslaďte a podávejte ozdobené čerstvou bazalkou a zbylou smetanou.
Tipy & triky
- Abyste z polévky měli komplexní jídlo, přidejte bílkovinu: krém posypejte parmezánem, doplňte mozzarellou, orestovanými krevetami nebo kuřetem.
- Taktéž doplňte sacharidy ve formě sýrového sendviče nebo křupavých krutonů ze starého pečiva.
- Rajčatová polévka z pasírovaných rajčat: mně nejvíc chutná kombinace rajčat pasírovaných (400 ml passata) a drcených (2 plechovky krájených rajčat), ale použít můžete klidně jen jedno zmíněné v množství 1200 ml.
Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová