Fishcakes jsou takové naše karbanátky, ale v rybí variantě a s asijským šmrncem. Jsou plné zázvoru, koriandru a citronové trávy, které se postarají o výraznou chuť i vůni, takže si pochutnají i ti z vás, kteří rybám tolik neholdují.
Rybu můžete použít, jakoukoli máte rádi, já zvolila tučnějšího lososa, ale s klidem ho vyměňte například za klasickou či tmavou tresku, halibuta či pražmu, můžete vyzkoušet i různé kombinace. Naopak se vyhněte tuňáku, makrele či drobným rybkám, jako jsou sardinky. Pokud chcete podávat mírně evropštější variantu, vyměňte asijské chutě za italské bylinky, místo limetky použijte citron a sladkokyselou omáčku nahraďte česnekovou majonézou či domácí tatarkou.
Asijské rybí karbanátky (lososové fishcakes)
Na 2 porce potřebujete:
- 400 g lososa bez kůže
- 1 malou cibuli
- 3 stroužky česneku
- Kus zázvoru velký jako palec
- 1 malou chilli papričku
- 1 stonek citronové trávy
- 1 hrst koriandru
- Kůru z poloviny limetky
- Sůl & pepř
- Olej na smažení
K podávání:
- Thajskou sladkokyselou omáčku
- Jarní cibulku
- Chilli papričky
- Limetku
- Koriandr
Postup
- Cibuli, česnek, zázvor, chilli papričku a 200 g lososa nakrájejte a nasypte do mixéru. Do citronové trávy párkrát bouchněte tupou stranou nože, aby se z ní uvolnily chutě, pokrájejte ji na tenká kolečka a přidejte do mixéru společně s pokrájeným koriandrem (použijte i stonky), kůrou z limety a solí a pepřem. Vše rozmixujte na hustou pastu, nemusí být zcela hladká.
- Druhou polovinu lososa pokrájejte na střední kousky a přidejte je do směsi, tím získáte bohatou texturu. Vše promíchejte a vytvarujte šest karbanátků.
- Rozpalte pánev s dostatečným množstvím oleje, a jakmile je horký, přidejte jednotlivé bochánky. Opékejte z každé strany dozlatova, mělo by to trvat asi 5 minut.
- Podávejte s thajskou sladkokyselou omáčkou, pokrájenými chilli papričkami, koriandrem a jarní cibulkou a zakápnuté limetkou.