Fishcakes jsou takové naše karbanátky, ale v rybí variantě a s asijským šmrncem. Jsou plné zázvoru, koriandru a citronové trávy, které se postarají o výraznou chuť i vůni, takže si pochutnají i ti z vás, kteří rybám tolik neholdují.

Rybu můžete použít, jakoukoli máte rádi, já zvolila tučnějšího lososa, ale s klidem ho vyměňte například za klasickou či tmavou tresku, halibuta či pražmu, můžete vyzkoušet i různé kombinace. Naopak se vyhněte tuňáku, makrele či drobným rybkám, jako jsou sardinky. Pokud chcete podávat mírně evropštější variantu, vyměňte asijské chutě za italské bylinky, místo limetky použijte citron a sladkokyselou omáčku nahraďte česnekovou majonézou či domácí tatarkou.

info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová

Asijské rybí karbanátky (lososové fishcakes)

Na 2 porce potřebujete:

  • 400 g lososa bez kůže
  • 1 malou cibuli
  • 3 stroužky česneku
  • Kus zázvoru velký jako palec
  • 1 malou chilli papričku
  • 1 stonek citronové trávy
  • 1 hrst koriandru
  • Kůru z poloviny limetky
  • Sůl & pepř
  • Olej na smažení

K podávání:

  • Thajskou sladkokyselou omáčku
  • Jarní cibulku
  • Chilli papričky
  • Limetku
  • Koriandr

Postup

  1. Cibuli, česnek, zázvor, chilli papričku a 200 g lososa nakrájejte a nasypte do mixéru. Do citronové trávy párkrát bouchněte tupou stranou nože, aby se z ní uvolnily chutě, pokrájejte ji na tenká kolečka a přidejte do mixéru společně s pokrájeným koriandrem (použijte i stonky), kůrou z limety a solí a pepřem. Vše rozmixujte na hustou pastu, nemusí být zcela hladká.
  2. Druhou polovinu lososa pokrájejte na střední kousky a přidejte je do směsi, tím získáte bohatou texturu. Vše promíchejte a vytvarujte šest karbanátků.
  3. Rozpalte pánev s dostatečným množstvím oleje, a jakmile je horký, přidejte jednotlivé bochánky. Opékejte z každé strany dozlatova, mělo by to trvat asi 5 minut.
  4. Podávejte s thajskou sladkokyselou omáčkou, pokrájenými chilli papričkami, koriandrem a jarní cibulkou a zakápnuté limetkou.
info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová