Jak to vypadá v kuchyni michelinských šéfkuchařů? O to se podělila Ellen Bennett, která pracovala v nejvyhlášenějších losangeleských restauracích a dnes vede kulinářskou značku Hedley a Bennett, jejíž originální zástěry oslovily i Marthu Stewart a další kuchařské celebrity.
Tohle jsou její nejlepší tipy.
Čtyři kategorie
Nádobí a ostatní pomůcky v kuchyni můžete podle Bennett rozdělit do čtyř kategorií: příprava, vaření, servis a skladování. Důležité je, aby se obsah jednotlivých kategorií nikdy v poličkách nepromíchal.
Jak to využít v praxi? Vytvořte si v kuchyni čtyři oddělené prostory, kam odpovídající nádobí dáte. V poličce „na přípravu“ mějte mixéry, šlehače, odměrné misky či hmoždíře, prostor „na vaření“ bude zase obsahovat hrnce a pánvičky. V šuplíku „na servírování“ budou talíře, hrnečky a skleničky a do oddílu „na skladování“ dejte zásobu znovupoužitelných krabiček a sklenic.
Vše má své místo
V kuchyni nesmí být zmatek, míní Bennett. A to se týká nejen nádobí, ale i samotných surovin.
Jak to využít v praxi?Mějte předem stanoveno, kam co patří, a nedopusťte, abyste v kuchyni měli i věci bez pevně daného úložného místa – budou vám při vaření akorát překážet. Udělejte inventuru surovin a nádobí a poskládejte je tak, abyste vždy věděli, kam je vrátit.
Nic neschovávejte
Vše, co potřebujete k vaření, by mělo být vidět. Budete mít přehled o tom, co se v kuchyni děje.
Jak to využít v praxi? Nože vyndejte z dřevěného stojanu a připevněte je na magnetický pás. Vařečky vyndejte se šuplíků a pověste je někam, kde je uvidíte. Schovávat byste podle Bennett neměli ani jídlo – sama si obsah suchých potravin (mouka, luštěniny, těstoviny atd.) přesypává z původních obalů do sklenic nebo sáčků, aby měla přehled o zbývajícím množství.
Zbavte se zbytečností
Většinu úkonů uděláte se základními kuchyňskými potřebami, vše ostatní je zbytečnost.
Jak aplikovat v praxi? Zbavte se všech „vymožeností“, které vám v kuchyni jen zabírají místo. Zvažte, zda potřebujete míchátko na kakao, kráječ manga nebo další vychytávky, a raději se naučte pracovat s kvalitním nožem a prkýnkem.
Po ruce jen to nejdůležitější
Pracovní plocha je příliš cenná na to, aby byla zahlcena věcmi, které k vaření nevyužíváte.
Jak aplikovat v praxi? Po vzoru Bennett si nechte na lince jen sůl, pepř, olej, vařečku a lžíci na ochutnávání. Chybět by nemělo ani prkénko na krájení. Vše ostatní bude překážet.