Obohaťte svůj stir-fry repertoár o další skvělé jídlo, které si můžete připravit i na druhý den do krabičky. Oproti řadě jiných asijských pokrmů typu „nudle z pánve“ vyniká yakisoba menší energetickou vydatností. Obzvlášť když si na rozdíl od bister můžete například množství oleje sami regulovat.

Oblíbené japonské pouliční jídlo yakisoba se připravuje ze speciálních nudlí, které jsou zde špatně k dostání. Nejde o pohankové soba nudle, jak by mohl název připomínat, ale o pšeničné nudle. Nahradit je můžete jinými asijskými pšeničnými nudlemi. Při jejich přípravě dejte pozor, abyste nudle neuvařili příliš. Mohly by se rozpadat, při míchání na pánvi do sebe navíc natáhnou omáčku.

Yakisoba: rychlé nudle s kuřecím masem a zeleninou

Na 2 porce potřebujete:

  • 1 kuřecí prso
  • 1 lžička ústřicové omáčky (popř. rybí)
  • Olej na smažení (např. řepkový)
  • 1 malá cibule
  • ½ červené papriky
  • ½ zelené papriky
  • 50 g hub shitake
  • 2 větší listy pekingského zelí
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička najemno nasekaného zázvoru
  • 2 porce vaječných nudlí, mohou být i udon
  • Jarní cibulka na posypání

Omáčka:

  • 2 lžíce ústřicové omáčky (popř. rybí)
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžičky mirinu (nebo saké na vaření)
  • 1 lžička kečupu
  • 1 lžička sezamového oleje
  • 1 lžička worcestrové omáčky
info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

Postup

  1. Promíchejte ingredience na omáčku – ústřicovou a sójovou omáčku, mirin, kečup, sezamový olej a worcestr – a nechte prozatím stranou. Yakisoba omáčku koupíte i již namíchanou, ale domácí má lepší složení i chuť.
  2. Kuřecí maso nakrájejte na drobné kostičky. V misce pokapejte trochou ústřicové omáčky a promíchejte.
  3. Cibuli nakrájejte na tenké klínky nebo půlkolečka, papriku na proužky, houby shitake na plátky, zelí překrájejte na menší kusy a česnek nasekejte najemno.
  4. V pánvi rozehřeje lžíci oleje. Maso ze všech stran opékejte dozlatova. Bude to trvat asi 4 minuty. Pak přendejte na talíř.
  5. Do pánve přidejte další lžíci oleje. Do pánve vložte cibuli a asi 2 minuty opékejte. Poté přidejte papriky a houby a další minutu až dvě opékejte. Nakonec přihoďte zelí, česnek a zázvor a opékejte minutu.
  6. Do pánve vraťte maso. Zalijte omáčkou a přiklopené pozvolna duste 5 minut.
  7. Mezitím uvařte nudle na skus. Hotové, scezené nudle vložte do pánve a promíchejte se směsí.
  8. Naservírujte nudle na talíř, posypejte najemno nakrájenou jarní cibulkou a podávejte.
info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová