Lednice v téměř každé české domácnosti je během léta nabitá řádnou zásobou cuket. Máme pro vás výtečný, jednoduchý a osvěžující způsob, jak ji ztenčit. Cuketovou polévku můžete podávat teplou i studenou, nesmrtelná kombinace máty a fety perfektně pozvedne lehce mdlou cuketu a dodá jídlu skvělou a nevšední chuť.

Cuketová polévka se sýrem feta, slaninou a mátou

Na 4 porce potřebujete:

  • 80 g slaniny
  • 1 cibuli
  • 5 stroužků česneku
  • 800 g cukety
  • 200 g brambor
  • 2 lžíce ghí
  • 1 l vývaru (kuřecího či zeleninového)
  • 90 g fety
  • Velkou hrst máty
  • 90 g smetany ke šlehání
  • Sůl & pepř

Na ozdobu:

  • Chlebové krutony
  • Opečenou slaninu
  • Fetu
  • Nasekanou mátu
info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová

Postup

  1. Slaninu nakrájejte na plátky, cibuli nadrobno, česnek na tenké plátky, cuketu na velké kostky a brambory na malé kostičky. Rozpalte velký hrnec, jakmile je horký, přidejte ghí a nechte ho rozehřát. Vsypte slaninu a na rozpáleném ghí ji opečte dozlatova. Přidejte pokrájenou cibuli a nechte zesklovatět, nakonec přidejte česnek a také ho chvilku opékejte.
  2. Do hrnce nasypte cuketu a za občasného promíchání ji orestujte dozlatova. Přidejte brambory a vývar, osolte, opepřete a přiklopte pokličkou. Polévku přiveďte k varu a vařte, dokud nebudou brambory měkké, mělo by to trvat cca 15 minut dle jejich velikosti.
  3. Odstavte polévku z plotny a vmíchejte rozdrobenou fetu a listy máty. Rozmixujte ji dohladka pomocí výkonného tyčového či stolního mixéru. Přelijte zpátky do hrnce a nakonec zjemněte smetanou. Ochutnejte, případně dochuťte další solí či pepřem.
  4. Podávejte s opečenými chlebovými krutony, rozdrobenou fetou, opečenou slaninou a nasekanou mátou.

Tip: Pokud se vaše zásoby cuket stále netenčí, vyzkoušejte cuketu plněnou masem a rajčatovou směsí či pro změnu cuketu nasladko v podobně vláčného chlebíčku.

info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová