Mladé sójové boby edamame jsou oblíbené především v asijské kuchyni. Často se s nimi setkáte v případě oblíbených poke nebo Buddha bowls (třeba v této s pečeným tempehem), které nejen zdobí, ale dodávají jim také svou lahodně nasládlou chuť, bílkoviny i vlákninu.

Edamame se dají použít namísto klasické cizrny právě i do hummusu. O krémovost se postará zralé avokádo. Edamame hummus můžete nabírat širokou škálou chipsů, krekrů i pečiva. Rovněž snadno ochutí různé sendviče a burgery. Čerstvost, šťavnatost a štiplavost hummusu dodají zdravá ochucovadla v podobě bylinek, citrusových šťáv i méně či více pálivých druhů papriček.

Edamame hummus s avokádem, mátou a koriandrem

Na 1 větší mísu potřebujete:

  • 2 větší zralá avokáda
  • 3 až 4 lžíce citronové šťávy
  • 1 malý stroužek česneku
  • sůl
  • 1 lžíce lístků čerstvé máty
  • 1 až 2 lžíce lístků čerstvého koriandru
  • 600 g edamame (v řepkovém oleji)
  • asi 6 lžic vlažné vody
  • 1 lžíce olivového oleje

Na dohotovení:

  • olivový olej
  • vločková sůl
  • sezamová semínka (přírodní, černá)
  • čerstvý koriandr
  • zelená jalapeño paprička, chilli vločky
  • tortilla chipsy, žitné krekry
  • skrojky limety
Foto Jakub Jurdič

Postup

  1. Dužinu avokáda s citronovou šťávou, prolisovaným česnekem a solí rozmixujte najemno. Přidejte lístky máty a koriandru a postupně i oloupané sójové boby edamame (scezené od oleje).
  2. Podle potřeby přidávejte po lžících vodu a vše rozmixujte do hladké krémové konzistence. Nakonec dochuťte olivovým olejem a případně ještě solí.
  3. Hummus naservírujte do větší mísy, zakapejte olivovým olejem, posypejte trochou vločkové soli, sezamovými semínky a čerstvým koriandrem.
  4. Podle chuti ozdobte kousky jalapeño papričky nebo chilli vločkami. Podávejte s oblíbenými tortilla chipsy, žitnými krekry a skrojky limety k případnému zakápnutí.

Tipy & triky

  • Edamame hummus můžete dále přiostřit vmícháním jemně mletého zázvoru nebo pastou wasabi.
  • Edamame seženete především v asijských potravinách v různých podobách. Dají se pořídit čerstvé, které stačí vyloupat z lusků a krátce povařit, naložené ve slaném nálevu či oleji anebo mrazené.
  • Pokud koupíte edamame mrazené (ty mají i na Rohlíku), nejprve je krátce povařte v osolené vodě a sceďte studenou, aby si uchovaly barvu. Do hummusu pak přidejte o něco více oleje.
  • Pro dokonalé spojení chutí připravte k hummusu domácí tortilla chipsy, křupavé krekry nebo tyto lahodné pivní rohlíky.
Foto Jakub Jurdič