Palačinky jsou dobrou záchranou pro chvíle, kdy doma nemáte skoro nic nebo se vám nechce dál než do nejbližší špatně zásobené večerky. Do těch slaných navíc zužitkujete i různé zbytky sýrů a bylinek z jiného vaření. Když je zamícháte přímo do těsta, palačinky si upřímně rádi dáte i samotné, pro slavnostnější chvíle je však naplňte ochuceným žervé nebo doplňte uzeným lososem.

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Slané sýrové palačinky s bylinkami, uzeným lososem a sušenými rajčaty

Na šest kusů potřebujete:

  • 350 ml mléka
  • 3 vejce
  • 150 g hladké mouky
  • 1 malá lžička soli
  • 100 g sýru (gouda, ementál, eidam)
  • 1 stroužek česneku (lze vynechat)
  • 2 až 3 hrsti čerstvých bylinek (kopr, pažitka, petržel, oregano)
  • Olej nebo ghí

Příklad náplně:

  • 250 g brynzy, žervé či tučného tvarohu
  • 100 g uzeného lososa (lze vynechat)
  • 4 lžíce sušených rajčat v oleji
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce kopru
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Postup

  1. Mléko, vejce, mouku a sůl rozmixujte nebo prošlehejte na hladké těsto. Pokud nespěcháte, nechte ho alespoň třicet minut nebo i do druhého dne v lednici odstát, palačinky pak lépe drží při obracení.
  2. Do těsta vmíchejte najemno nastrouhaný sýr, prolisovaný česnek a najemno nasekané bylinky (já dávám nejčastěji kombinaci kopru a pažitky doplněnou o petržel nebo oregano či bazalku). Postupně na rozehřáté pánvi potřené trochou tuku smažte asi šest palačinek, které skládejte na sebe na talíř a uchovávejte je pod utěrkou nebo v lehce vyhřáté a vypnuté troubě.
  3. Jezte jen tak nebo plňte čerstvým sýrem či tvarohem (já dávám fantastický biotvaroh z farmy Struhy) ochuceným kousky uzeného lososa, sekanými rajčaty v oleji, citronovou šťávou a koprem.

Tipy & triky:

  • Čím menší placky budete dělat, tím lépe se budou obracet.
  • Do náplně se výborně hodí i marinovaný losos gravlax v kombinaci s avokádem a volským okem.
  • Sýrové palačinky jsou perfektní přílohou k sytým zeleninovým polévkám, aktuálně třeba z pečených rajčat nebo paprik.
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič