Dýňové pyré a koření vdechne granole lahodnou vůni i lákavou chuť podzimu. Hygge období začíná a s ním i čas zahalit se zvenčí svetrem a zevnitř si dopřát hřejivé chutě, které sám podzim přináší.
Granolu jednoduše připravte z vloček i ořechů, které máte nejraději. Dýňové pyré si nachystejte kdykoli během podzimní sezony – určitě během ní několikrát budete dýni v troubě péct. A dýňové koření si jednoduše smíchejte doma (tip naleznete níže).
Domácí dýňová granola
Na 1 plech potřebujete:
- 300 g (celozrnných) ovesných vloček
- 80 g pekanových ořechů
- 100 g kešu
- 60 g dýňových semínek
- 40 g sušených brusinek nebo rozinek
- 150 g dýňového pyré
- 80 g kokosového oleje
- 100 g javorového sirupu
- 2 lžičky dýňového koření
- ½ lžičky soli
Postup
- Ve velké míse smíchejte ovesné vločky, pekany, kešu, dýňová semínka a brusinky. V jiné misce smíchejte dýňové pyré s rozehřátým kokosovým olejem, javorovým sirupem, dýňovým kořením a solí.
- Tekutou směs důkladně vmíchejte ke směsi vloček, ořechů, semínek a brusinek. Vše pak rozložte na plech vyložený pečicím papírem (ten nejprve rozmačkejte a opět rozbalte – bude lépe držet tvar) a trochu přitlačte.
- Vložte do trouby vyhřáté na 175 °C a pečte 12 až 15 minut do lehkého zhnědnutí a zpevnění. Plech vyjměte a obsah pomocí naběračky po větších kusech zlehka pootáčejte (zůstanou vám tak po dopečení větší křupavé plochy).
- Směs znovu zlehka přitlačte a vložte zpět do trouby. Pečte dalších 10 až 12 minut dozlatova a dokřupava. Vyndejte z trouby a nechte zcela vychladnout – granola bude ještě křupavější.
- Vychladlou granolu uchovávejte ve vzduchotěsné skleněné nádobě a do dvou týdnů spotřebujte. Podávejte ji dle chuti s jogurtem a ovocem, jako křupavé zobání nebo s ní posypejte snídaňovou kaši.
Tipy & triky
- Ořechy volte dle libosti. Skvělé jsou i vlašské ořechy nebo pistácie, lze přimíchat také slunečnicová nebo chia semínka. Po upečení můžete přidat čokoládové lupínky.
- Dýňovou směs koření zakoupíte nebo si ji snadno vyrobíte sami. Stačí smíchat lžíci skořice, ½ lžičky zázvoru, ½ lžičky muškátového oříšku, ¼ lžičky nového koření, špetku hřebíčku a špetku kardamomu.