Dýňové pyré a koření vdechne granole lahodnou vůni i lákavou chuť podzimu. Hygge období začíná a s ním i čas zahalit se zvenčí svetrem a zevnitř si dopřát hřejivé chutě, které sám podzim přináší.

Granolu jednoduše připravte z vloček i ořechů, které máte nejraději. Dýňové pyré si nachystejte kdykoli během podzimní sezony – určitě během ní několikrát budete dýni v troubě péct. A dýňové koření si jednoduše smíchejte doma (tip naleznete níže).

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Domácí dýňová granola

Na 1 plech potřebujete:

  • 300 g (celozrnných) ovesných vloček
  • 80 g pekanových ořechů
  • 100 g kešu
  • 60 g dýňových semínek
  • 40 g sušených brusinek nebo rozinek
  • 150 g dýňového pyré
  • 80 g kokosového oleje
  • 100 g javorového sirupu
  • 2 lžičky dýňového koření
  • ½ lžičky soli
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Postup

  1. Ve velké míse smíchejte ovesné vločky, pekany, kešu, dýňová semínka a brusinky. V jiné misce smíchejte dýňové pyré s rozehřátým kokosovým olejem, javorovým sirupem, dýňovým kořením a solí.  
  2. Tekutou směs důkladně vmíchejte ke směsi vloček, ořechů, semínek a brusinek. Vše pak rozložte na plech vyložený pečicím papírem (ten nejprve rozmačkejte a opět rozbalte – bude lépe držet tvar) a trochu přitlačte.
  3. Vložte do trouby vyhřáté na 175 °C a pečte 12 až 15 minut do lehkého zhnědnutí a zpevnění. Plech vyjměte a obsah pomocí naběračky po větších kusech zlehka pootáčejte (zůstanou vám tak po dopečení větší křupavé plochy).
  4. Směs znovu zlehka přitlačte a vložte zpět do trouby. Pečte dalších 10 až 12 minut dozlatova a dokřupava. Vyndejte z trouby a nechte zcela vychladnout – granola bude ještě křupavější.
  5. Vychladlou granolu uchovávejte ve vzduchotěsné skleněné nádobě a do dvou týdnů spotřebujte. Podávejte ji dle chuti s jogurtem a ovocem, jako křupavé zobání nebo s ní posypejte snídaňovou kaši.

Tipy & triky

  • Ořechy volte dle libosti. Skvělé jsou i vlašské ořechy nebo pistácie, lze přimíchat také slunečnicová nebo chia semínka. Po upečení můžete přidat čokoládové lupínky.
  • Dýňovou směs koření zakoupíte nebo si ji snadno vyrobíte sami. Stačí smíchat lžíci skořice, ½ lžičky zázvoru, ½ lžičky muškátového oříšku, ¼ lžičky nového koření, špetku hřebíčku a špetku kardamomu.
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič