Tradiční indická placka dosa se připravuje z rýže a černé čočky. Její příprava se však kvůli dlouhému namáčení hlavních surovin dost protáhne. Naštěstí existuje ještě rychlejší varianta tohoto lahodného indického pokrmu – rava dosa, která se dlouhé přípravě šikovně vyhýbá.
Stačí jednoduše smíchat suroviny, těsto nechat chvilku odpočinout a pak jej proměnit v dokonale křupavé placky se slušivým krajkovým vzorem. Křehké palačinky ze semoliny úžasně doplní jemné kokosové čatní s lehce pikantním nádechem po zázvoru a chilli – hodí se k sobě dokonale.
Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič
Rava dosa – křupavá indická palačinka ze semoliny a rýžové mouky (vegan)
Na 6 až 8 placek potřebujete:
- 100 g jemné krupice z tvrdé pšenice (semoliny)
- 80 g rýžové mouky
- 40 g hladké mouky
- cca 1 lžičku soli
- 1cm kousek čerstvého zázvoru
- ½ červené cibule
- 1 zelenou chilli papričku
- 1 lžíci čerstvých listů koriandru
- 1 lžičku celého římského kmínu
- špetku čerstvě mletého pepře
- cca 600 ml vody
- rostlinný olej na smažení
Na kokosové čatní:
- 100 g čerstvého nebo mrazeného strouhaného kokosu
- 20 g kešu, mandlí nebo pinií
- 20 g čerstvých listů koriandru
- 2cm kousek čerstvého zázvoru
- ½ zelené chilli papričky (nebo dle chuti)
- špetku soli
- cca 140 až 160 ml vody
Na dohotovení:
- 1 lžíci rostlinného oleje
- 1 lžičku hořčičných semínek
- 1 až 2 lžičky urad dal dhuli (světlé loupané čočky)
- 1 až 3 sušené červené chilli papričky
- 2 až 3 (sušené) listy kari
rava dosa a kokosove chutney 4
Foto Jakub Jurdič
Postup
- V míse smíchejte semolinu, rýžovou a hladkou mouku se solí. Přidejte najemno nastrouhaný čerstvý zázvor, nadrobno nakrájenou cibuli, podle chuti chilli papričku, nasekané listy koriandru, kmín a špetku čerstvě namletého pepře.
- Postupně přilévejte vodu a metličkou míchejte. Těsto má být ve výsledku opravdu tekuté. Nechte jej 20 až 30 minut odpočinout, aby krupice a mouky tekutinu nasákly.
- Mezitím připravte kokosové čatní. Všechny ingredience dejte do mixéru a rozmixujte do jemné pasty. Vodu přidejte podle hustoty a potřeby. Čatní přendejte do misky.
- V rendlíku rozehřejte olej a nechte na něm popraskat hořčičná semínka. Přidejte propláchnutou a okapanou bílou čočku (pokud dáváte). Dle chuti vmíchejte červenou chilli papričku a pár kari listů. Nechte rozvonět a směsí před podáváním přelijte nachystané čatní.
- Nepřilnavou nebo přímo palačinkovou pánev důkladně nasucho rozehřejte na středně vysokou teplotu. Těsto na ni pomocí naběračky rozlijte do tenké vrstvy, která začne rázem tvořit „krajkový“ vzor.
- Okraje placky i prostředek pokapejte pomocí lžičky trochou oleje – to zabraňuje přilepení těsta, podporuje tvorbu typických bublinek a zajistí teplo i horní části placky, která se jinak nesmaží.
- Dosu smažte na mírném plameni pouze z jedné strany dozlatova a dokřupava. Hotovou dosu přeložte napůl (z jedné strany bude pěkně křupavá, z druhé měkká) a ihned podávejte s čerstvým kokosovým čatní.
Tipy & triky
- Čatní můžete připravit i den předem – chuť bude intenzivnější a příjemně rozleželá.
- Těsto před nalitím na pánev vždy odspodu promíchejte. Má tendenci se usazovat na dno.
- Pokud nechcete placky příliš pikantní, vynechte chilli papričku z těsta a podávejte ji pouze bokem. Nebo placky podávejte jenom s kokosovým čatní, které je rovněž lehce pikantní.
- Rava dosa se často plní masalou – indickou bramborovou směsí. Tento pokrm pak najdete pod názvem rava masala dosa.
- Urad dal dhuli, tedy světlou půlenou loupanou čočku, nemusíte nutně do čatní zařazovat. Pokud ale tuto čočku seženete (v prodejnách s indickým kořením nebo například na rohlik.cz), nebojte se ji použít. Dodá kokosovému čatní příjemný final touch.
Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič