Tradiční indická placka dosa se připravuje z rýže a černé čočky. Její příprava se však kvůli dlouhému namáčení hlavních surovin dost protáhne. Naštěstí existuje ještě rychlejší varianta tohoto lahodného indického pokrmu – rava dosa, která se dlouhé přípravě šikovně vyhýbá.

Stačí jednoduše smíchat suroviny, těsto nechat chvilku odpočinout a pak jej proměnit v dokonale křupavé placky se slušivým krajkovým vzorem. Křehké palačinky ze semoliny úžasně doplní jemné kokosové čatní s lehce pikantním nádechem po zázvoru a chilli – hodí se k sobě dokonale.

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Rava dosa – křupavá indická palačinka ze semoliny a rýžové mouky (vegan)

Na 6 až 8 placek potřebujete:

  • 100 g jemné krupice z tvrdé pšenice (semoliny)
  • 80 g rýžové mouky
  • 40 g hladké mouky
  • cca 1 lžičku soli
  • 1cm kousek čerstvého zázvoru
  • ½ červené cibule
  • 1 zelenou chilli papričku
  • 1 lžíci čerstvých listů koriandru
  • 1 lžičku celého římského kmínu
  • špetku čerstvě mletého pepře
  • cca 600 ml vody
  • rostlinný olej na smažení

Na kokosové čatní:

  • 100 g čerstvého nebo mrazeného strouhaného kokosu
  • 20 g kešu, mandlí nebo pinií
  • 20 g čerstvých listů koriandru
  • 2cm kousek čerstvého zázvoru
  • ½ zelené chilli papričky (nebo dle chuti)
  • špetku soli
  • cca 140 až 160 ml vody

Na dohotovení:

  • 1 lžíci rostlinného oleje
  • 1 lžičku hořčičných semínek
  • 1 až 2 lžičky urad dal dhuli (světlé loupané čočky)
  • 1 až 3 sušené červené chilli papričky
  • 2 až 3 (sušené) listy kari
info rava dosa a kokosove chutney 4
Foto Jakub Jurdič

Postup

  1. V míse smíchejte semolinu, rýžovou a hladkou mouku se solí. Přidejte najemno nastrouhaný čerstvý zázvor, nadrobno nakrájenou cibuli, podle chuti chilli papričku, nasekané listy koriandru, kmín a špetku čerstvě namletého pepře.
  2. Postupně přilévejte vodu a metličkou míchejte. Těsto má být ve výsledku opravdu tekuté. Nechte jej 20 až 30 minut odpočinout, aby krupice a mouky tekutinu nasákly.
  3. Mezitím připravte kokosové čatní. Všechny ingredience dejte do mixéru a rozmixujte do jemné pasty. Vodu přidejte podle hustoty a potřeby. Čatní přendejte do misky.
  4. V rendlíku rozehřejte olej a nechte na něm popraskat hořčičná semínka. Přidejte propláchnutou a okapanou bílou čočku (pokud dáváte). Dle chuti vmíchejte červenou chilli papričku a pár kari listů. Nechte rozvonět a směsí před podáváním přelijte nachystané čatní.
  5. Nepřilnavou nebo přímo palačinkovou pánev důkladně nasucho rozehřejte na středně vysokou teplotu. Těsto na ni pomocí naběračky rozlijte do tenké vrstvy, která začne rázem tvořit „krajkový“ vzor.
  6. Okraje placky i prostředek pokapejte pomocí lžičky trochou oleje – to zabraňuje přilepení těsta, podporuje tvorbu typických bublinek a zajistí teplo i horní části placky, která se jinak nesmaží.
  7. Dosu smažte na mírném plameni pouze z jedné strany dozlatova a dokřupava. Hotovou dosu přeložte napůl (z jedné strany bude pěkně křupavá, z druhé měkká) a ihned podávejte s čerstvým kokosovým čatní.

Tipy & triky

  • Čatní můžete připravit i den předem – chuť bude intenzivnější a příjemně rozleželá.
  • Těsto před nalitím na pánev vždy odspodu promíchejte. Má tendenci se usazovat na dno.
  • Pokud nechcete placky příliš pikantní, vynechte chilli papričku z těsta a podávejte ji pouze bokem. Nebo placky podávejte jenom s kokosovým čatní, které je rovněž lehce pikantní.
  • Rava dosa se často plní masalou – indickou bramborovou směsí. Tento pokrm pak najdete pod názvem rava masala dosa.
  • Urad dal dhuli, tedy světlou půlenou loupanou čočku, nemusíte nutně do čatní zařazovat. Pokud ale tuto čočku seženete (v prodejnách s indickým kořením nebo například na rohlik.cz), nebojte se ji použít. Dodá kokosovému čatní příjemný final touch.
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič