Někdy stačí pár minut přípravy, jedno efektní otočení a rázem máte večeři, která vypadá jako z bistra. Obrácený řepový koláč kombinuje sladkost červené řepy s krémovostí slané fety, jemně karamelovým tónem balsamika a křehkostí listového těsta. Je to jídlo překvapivě jednoduché na přípravu, ale se slušným „wow efektem“ při podávání.

Slaný obrácený koláč s červenou řepou a sýrem feta

Na 2 porce potřebujete:

  • 1 rozválený plát listového těsta
  • 400 g předvařené červené řepy
  • 80 g fety + k podávání
  • 2 lžíce gelového balsamica
  • 2 lžičky medu
  • ½ lžičky sušeného česneku
  • Sůl & pepř
  • 1 vejce na potření
  • Rukola k podávání
  • Pár pekanových ořechů
  • 2 lžíce bazalkového pesta
info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 200 °C a plech vystelte pečicím papírem. Gelové balsamico smíchejte s medem, sušeným česnekem, solí a pepřem, předvařenou červenou řepu nakrájejte na tenké plátky.
  2. Přímo na papír rozetřete směs balsamica a medu na trochu menší plochu, než je vaše rozválené listové těsto. Poklaďte ho rovnoměrně plátky řepy tak, aby se mírně překrývaly, a posypte cca polovinou rozdrobené fety.
  3. Přiklopte plátem těsta, to potřete prošlehaným vajíčkem, párkrát propíchněte vidličkou, na stranách vytvořte vidličkou zářezy a těsto tak přitiskněte k plechu. Koláč vložte do předehřáté trouby na 20 až 25 minut či do doby, dokud nebude listové těsto vypečené a zlatavohnědé. Nechte vychladnout 10 minut na plechu, následně překlopte druhým plechem či prkýnkem a koláč obraťte.
  4. Hotový koláč posypte zbytkem rozdrobené fety, rukolou, nasekanými pekanovými ořechy a bazalkovým pestem. Podávejte ještě teplý.
info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová