Vedle selského baroka by si zápis v UNESCO za jihočeskou vesnici Holašovice zasloužily i jejich skvělé kynuté koláče! Vedle dvojctihodných, svatebních či klasických kynutých koláčů jsou tyto holašovické rozhodně rodinným stříbrem české gastronomie.
Kynuté holašovické koláče s ořechovou náplní
Na 24 koláčků potřebujete:
- 10 g čerstvého droždí
- 4 lžičky cukru krupice (1 do kvásku, 3 do těsta)
- 120 ml vlažného mléka
- 2 žloutky
- 1 špetku soli
- 300 g polohrubé mouky
- 1 lžičku vanilkového cukru
- ⅓ citronu
- 1 lžíci sádla
- 50 g změklého másla
Na ořechovou náplň:
- 150 ml mléka
- 100 g mletých vlašských ořechů
- cca 30 g mletých piškotů
- 1 lžíci výrazné marmelády (např. rybízové)
K dokončení:
- celé mandle na ozdobu
- bílky na potření
- moučkový cukr na posypání
Postup
- Nejprve si připravte kvásek. Čerstvé droždí rozdrobte do malé misky, vmíchejte lžičku cukru a část vlažného mléka. Nechte ho vzejít během asi patnácti minut.
- Do zadělávací mísy nalijte zbytek mléka, rozšlehejte do něj žloutky a sůl, přidejte mouku, cukr, vanilkový cukr, nastrouhanou kůru asi z třetiny citronu, sádlo a aktivní kvásek.
- Hnětacím hákem robotu nebo vařečkou suroviny krátce zamíchejte. Následně po částech zapracujte do těsta i změklé máslo.
- Těsto důkladně hněťte asi deset minut. Pak ho lehce poprašte moukou, přikryjte utěrkou nebo fólií a nechte kynout na teplém místě zhruba hodinu.
- Mezitím si připravte ořechovou náplň. V malém hrnci zahřejte mléko. Těsně před bodem varu do něho nasypte mleté vlašské ořechy a sundejte hrnec ze sporáku. Nechte ořechy nasáknout mlékem, přidejte rum, mleté piškoty a marmeládu, která náplň také osladí (dle chuti ji případně doslaďte ještě moučkovým cukrem). Zamíchejte a nechte zchladnout.
- Vykynuté těsto na válu rozdělte na 24 stejných dílů. Rukama z nich vytvořte kuličky a skládejte je s rozestupem na plech s pečicím papírem. Kuličky z těsta zakryjte fólií, aby neoschly, a nechte znovu kynout třicet minut.
- Následně dnem malé skleničky do každé kuličky vytvořte důlek na náplň. Náplní plňte koláče pomocí cukrářského sáčku. Na každý pak dejte celou loupanou mandli.
- Okraje koláčů pomašlujte bílkem a dejte péct do předehřáté trouby na 220 °C (spodní a horní ohřev) na cca pět až sedm minut dozlatova.
- Hotové koláče nechte zchladnout na drátěné mřížce.