Vedle selského baroka by si zápis v UNESCO za jihočeskou vesnici Holašovice zasloužily i jejich skvělé kynuté koláče! Vedle dvojctihodných, svatebních či klasických kynutých koláčů jsou tyto holašovické rozhodně rodinným stříbrem české gastronomie. 

info Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková

Kynuté holašovické koláče s ořechovou náplní

Na 24 koláčků potřebujete:

  • 10 g čerstvého droždí
  • 4 lžičky cukru krupice (1 do kvásku, 3 do těsta)
  • 120 ml vlažného mléka
  • 2 žloutky
  • 1 špetku soli
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 lžičku vanilkového cukru
  • citronu
  • 1 lžíci sádla
  • 50 g změklého másla

Na ořechovou náplň:

  • 150 ml mléka
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • cca 30 g mletých piškotů
  • 1 lžíci výrazné marmelády (např. rybízové)

K dokončení:

  • celé mandle na ozdobu
  • bílky na potření 
  • moučkový cukr na posypání
info Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková

Postup

  1. Nejprve si připravte kvásek. Čerstvé droždí rozdrobte do malé misky, vmíchejte lžičku cukru a část vlažného mléka. Nechte ho vzejít během asi patnácti minut. 
  2. Do zadělávací mísy nalijte zbytek mléka, rozšlehejte do něj žloutky a sůl, přidejte mouku, cukr, vanilkový cukr, nastrouhanou kůru asi z třetiny citronu, sádlo a aktivní kvásek.
  3. Hnětacím hákem robotu nebo vařečkou suroviny krátce zamíchejte. Následně po částech zapracujte do těsta i změklé máslo. 
  4. Těsto důkladně hněťte asi deset minut. Pak ho lehce poprašte moukou, přikryjte utěrkou nebo fólií a nechte kynout na teplém místě zhruba hodinu. 
  5. Mezitím si připravte ořechovou náplň. V malém hrnci zahřejte mléko. Těsně před bodem varu do něho nasypte mleté vlašské ořechy a sundejte hrnec ze sporáku. Nechte ořechy nasáknout mlékem, přidejte rum, mleté piškoty a marmeládu, která náplň také osladí (dle chuti ji případně doslaďte ještě moučkovým cukrem). Zamíchejte a nechte zchladnout.
  6. Vykynuté těsto na válu rozdělte na 24 stejných dílů. Rukama z nich vytvořte kuličky a skládejte je s rozestupem na plech s pečicím papírem. Kuličky z těsta zakryjte fólií, aby neoschly, a nechte znovu kynout třicet minut. 
  7. Následně dnem malé skleničky do každé kuličky vytvořte důlek na náplň. Náplní plňte koláče pomocí cukrářského sáčku. Na každý pak dejte celou loupanou mandli.
  8. Okraje koláčů pomašlujte bílkem a dejte péct do předehřáté trouby na 220 °C (spodní a horní ohřev) na cca pět až sedm minut dozlatova. 
  9. Hotové koláče nechte zchladnout na drátěné mřížce. 
info Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková