Smažený sýr buď milujete, nebo jím opovrhujete. Pokud se řadíte k lidem se srdcem a žlučníkem na správném místě a menu regionálních restaurací si na výletě pročítáte víceméně jen ze slušnosti, abyste na obsluhu hned nevybafli „Smažák!“, jste na správném místě.

Dietní smažák zní nesmyslně, ale i tuto legendu české gastronomie lze připravit s ohledem na naše zdraví. Zvolte nepříliš tučný sýr, obalte ho ve vločkách a kukuřici a místo smažení ho upečte v horkovzdušné fritéze nebo troubě. Jako přílohu zvolte zdravý zelný salát a celozrnné či low carb pečivo a hned máte jídlo se značně lepšími výživovými vlastnostmi než to ze stánku na koupáku. Anebo si zkrátka řekněte, že jednou začas vám tohle novodobé národní jídlo v poctivém vydání neuškodí.

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Smažený sýr zdravěji & zelný salát à la Coleslaw

Smažený sýr z horkovzdušné fritézy:

  • 100 g eidamu (30 %)
  • Hladká mouka nebo ovesné vločky
  • 1 vejce
  • Kukuřičné lupínky nebo strouhanka
  • Olej ve spreji

Grilovaný hermelín:

  • Hermelín Figura nebo jiný sýr s nižším obsahem tuku
  • Olivový olej
  • Oblíbené koření (grilovací, česnek, bylinky)
  • 1 celozrnná houska nebo low carb večerní pečivo

Zelný salát (4 porce):

  • 500 g raného zelí (¼ hlávky)
  • 1 velká mrkev
  • 3 lžíce oleje nebo majonézy
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • Sůl & pepř

Domácí tatarka (4 porce):

  • 4 plné lžíce domácí majonézy
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžíce worcesterské omáčky
  • 1 kyselá okurka
  • 1 plná lžíce sekané šalotky nebo cibule
  • 1 lžíce sekané hladkolisté petržele (lze vynechat)
  • Sůl & pepř
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Postup

  1. Asi centimetrový plátek sýru postupně obalte v hladké mouce či namletých vločkách, rozšlehaném vejci a rozmixovaných cornflakes nebo kukuřičné strouhance. Poté sýr opatrně obalte ve vejci a lupíncích ještě jednou, aby nevytekl. Pečlivě obalujte také jeho hrany a pomáhejte si rukama, jimiž vše dobře přitiskněte.
  2. Sýr postříkejte olejem a vložte do horkovzdušné fritézy, kterou jste předem minutu rozehřívali na 190 °C. Sýr pečte asi deset minut dozlatova, v polovině můžete otočit.
  3. Podobně lze připravit „dietní smažák“ i z camembertu, jejž navíc není třeba obalovat. Mně se osvědčil Hermelín Figura s nižším obsahem tuku. Sýr stačí potřít olejem, okořenit a v podobně vyhřáté fritéze či troubě pod grilem necelých deset minut péct. Sýr kontrolujte, abyste ho vyndali dříve, než začne vytékat.
  4. Zelí rozčtvrťte, vykrojte středový košťál a velkým nožem nakrouhejte na tenké nudličky. Dost osolte a rukama pár minut promačkávejte, až krásně změkne. Přidejte nastrouhanou mrkev, olej nebo majonézu, citron, sůl a čerstvě mletý pepř a pořádně promíchejte. Salát je nejlepší, když ho necháte alespoň třicet minut odležet.
  5. Majonézu (ideálně jednoduchou domácí z mixéru) ochuťte hořčicí, worcesterem, najemno nasekanou okurkou, šalotkou a petrželí a špetkou soli a čerstvě mletého pepře. Ochutnejte a případně dolaďte.
  6. Housku nebo alternativní pečivo rozkrojte, řeznou stranu opečte, obložte salátem, sýrem a tatarkou a podávejte.

Tipy & triky:

  • Aby se sýr lépe obaloval, rozkrojte ho na dva menší obdélníky nebo trojúhelníky.
  • Hermelín je skvělý i z grilu či trouby, nejlepší je položit ho na čtverec z alobalu spolu s tenkými kolečky cibule a plátky česneku, pokapat olejem, okořenit, zamotat jako měšec a upéct takto.
  • Část majonézy v tatarce odlehčete jogurtem.
  • Sýr nebude tak podobný smaženému jako ten z fritézy, ale dobře ho upečete i v troubě vyhřáté na 200 °C.
  • Zkuste také náš keto smažák bez mouky a tuřínové hranolky z trouby.
  • Pokud se vyhýbáte sacharidům, sýr podávejte jen se salátem nebo dejte místo klasické housky sytý cottage chleba či bezlepkový oopsie bread.
  • Ze zbylého raného zelí vyrobte tento křupavý salát s vejci nebo ho použijte do colcannonu.
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič