Alsaský kouglof je suše řečeno kynutá bábovka s rozinkami. Akorát že suchá v žádném případě není. Vláčné máslové těsto je krásně kypré i třetí den (pokud se ho ovšem dočká) a rumové rozinky s křupavými mandlemi vám i uprostřed léta připomenou vánočku.
Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová
Alsaský kouglof: kynutá bábovka s rozinkami a mandlemi
Na 1 bábovku potřebujete:
- 100 g rozinek
- 50 g alkoholu (Kirsch, Amaretto, rum)
- 80 g cukru krupice
- 230 g hladké mouky
- 20 g čerstvého droždí
- 80 ml teplého mléka
- 1 špetka soli
- 3 vejce
- 170 g změklého másla + na vymazání
- 3 lžíce mandlových lupínků
Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová
Postup
- Rozinky do alkoholu naložte buď den předem, nebo je společně na plotně či v mikrovlnce přiveďte k varu, aby rychleji nabobtnaly.
- Do mísy od kuchyňského robotu nebo jiné velké mísy si odvažte cukr a mouku. Do jiné misky rozdrobte droždí, odeberte k němu lžíci cukru z velké mísy a rozmíchejte do rozpuštění. Přimíchejte lžíci z odvážené mouky a vlažné mléko a nechte 10 minut na teplém místě vzejít kvásek.
- Do velké mísy pak přidejte sůl, vejce, změklé máslo a vzešlý kvásek a 5 až 10 minut robotem s hnětacími háky nebo ručně propracovávejte ve hladké těsto. Přikryjte ho fólií nebo utěrkou a nechte 90 minut v teple nebo přes noc v lednici kynout. Přes noc kynuté těsto je za mne o něco chutnější a lépe se také časuje pečení.
- Do vykynutého těsta zapracujte rozinky a bábovkovou formu (ideálně ne silikonovou, nemusela by udržet tvar těžkého těsta) opravdu důkladně vymažte vrstvou másla a dno vysypejte plátky mandlí. Těsto přesuňte do formy a nechte kynout dalších 90 minut.
- Bábovku pečte v troubě vyhřáté na 170 °C 35 až 40 minut nebo až špejle zapíchnutá do středu těsta vyjde suchá. Opatrně vyklopte a nechte vychladnout na mřížce.
Tipy & triky
- Použijte kovovou, litinovou nebo jinou pevnou formu na bábovku, silikonová by těžké kynuté těsto nemusela udržet a bábovka by se poněkud „rozlezla“.
- Těsto ovoňte anýzem, citronovou kůrou či vanilkou a klidně použijte jiné sušené ovoce: meruňky, brusinky, sekané fíky nebo třeba citronát.
- Další mandle (plátky či kousky) můžete vmíchat také přímo do těsta.
- Těsto si připravte den předem a nechte ho kynout přes noc v lednici. Poté přimíchejte rozinky, přendejte ho do formy, nechte podruhé vykynout a upečte. Vůně nejspíš přiláká zájemce ještě dřív, než bábovka vychladne…
Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová