Alsaský kouglof je suše řečeno kynutá bábovka s rozinkami. Akorát že suchá v žádném případě není. Vláčné máslové těsto je krásně kypré i třetí den (pokud se ho ovšem dočká) a rumové rozinky s křupavými mandlemi vám i uprostřed léta připomenou vánočku.

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Alsaský kouglof: kynutá bábovka s rozinkami a mandlemi

Na 1 bábovku potřebujete:

  • 100 g rozinek
  • 50 g alkoholu (Kirsch, Amaretto, rum)
  • 80 g cukru krupice
  • 230 g hladké mouky
  • 20 g čerstvého droždí
  • 80 ml teplého mléka
  • 1 špetka soli
  • 3 vejce
  • 170 g změklého másla + na vymazání
  • 3 lžíce mandlových lupínků
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Postup

  1. Rozinky do alkoholu naložte buď den předem, nebo je společně na plotně či v mikrovlnce přiveďte k varu, aby rychleji nabobtnaly.
  2. Do mísy od kuchyňského robotu nebo jiné velké mísy si odvažte cukr a mouku. Do jiné misky rozdrobte droždí, odeberte k němu lžíci cukru z velké mísy a rozmíchejte do rozpuštění. Přimíchejte lžíci z odvážené mouky a vlažné mléko a nechte 10 minut na teplém místě vzejít kvásek.
  3. Do velké mísy pak přidejte sůl, vejce, změklé máslo a vzešlý kvásek a 5 až 10 minut robotem s hnětacími háky nebo ručně propracovávejte ve hladké těsto. Přikryjte ho fólií nebo utěrkou a nechte 90 minut v teple nebo přes noc v lednici kynout. Přes noc kynuté těsto je za mne o něco chutnější a lépe se také časuje pečení. 
  4. Do vykynutého těsta zapracujte rozinky a bábovkovou formu (ideálně ne silikonovou, nemusela by udržet tvar těžkého těsta) opravdu důkladně vymažte vrstvou másla a dno vysypejte plátky mandlí. Těsto přesuňte do formy a nechte kynout dalších 90 minut.
  5. Bábovku pečte v troubě vyhřáté na 170 °C 35 až 40 minut nebo až špejle zapíchnutá do středu těsta vyjde suchá. Opatrně vyklopte a nechte vychladnout na mřížce.

Tipy & triky

  • Použijte kovovou, litinovou nebo jinou pevnou formu na bábovku, silikonová by těžké kynuté těsto nemusela udržet a bábovka by se poněkud „rozlezla“.
  • Těsto ovoňte anýzem, citronovou kůrou či vanilkou a klidně použijte jiné sušené ovoce: meruňky, brusinky, sekané fíky nebo třeba citronát.
  • Další mandle (plátky či kousky) můžete vmíchat také přímo do těsta.
  • Těsto si připravte den předem a nechte ho kynout přes noc v lednici. Poté přimíchejte rozinky, přendejte ho do formy, nechte podruhé vykynout a upečte. Vůně nejspíš přiláká zájemce ještě dřív, než bábovka vychladne…
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová