Tradiční povidloň, tedy řezy z odpalovaného těsta, nejspíš znáte. Jsou skvělé, ale elegantně je pojíst je téměř nemožné. Zvolili jsme proto raději formu věnečku z odpalovaného těsta, kde samozřejmě nechybí sladká povidla ani jemný a nadýchaný tvarohový krém. Náplněmi rozhodně nešetřete!
Odpalované věnečky jako povidloň
Na 20 věnečků potřebujete:
- 120 g vody
- 120 g mléka
- 80 g másla
- Špetku soli
- 10 g cukru krupice
- 150 g hladké mouky
- 4 vejce velikosti M
- 2 lžíce cukru moučka na posypání
Na povidla:
- 200 g povidel
- 2 lžíce tuzemského rumu
Na krém:
- 220 ml 40% smetany ke šlehání
- 250 g tučného tvarohu v alobalu
- 8 g vanilkového cukru
- 1,5 lžíce moučkového cukru
Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková
Postup
- Do hrnce nalijte vodu a mléko a zahřejte je. Přidejte máslo, sůl a cukr a nechte je rozpustit. Pak do této směsi postupně ruční metlou zašlehejte prosátou hladkou mouku. Když je směs celistvá, vezměte si vařečku a rychle míchejte, dokud se těsto nepřestane lepit na stěny a dno hrnce. Sporák mějte nastavený na střední výkon.
- Pak těsto dejte stranou zchladnout.
- Následně ho přendejte do mísy a elektrickým mixérem do něho postupně zašlehejte vejce, dokud nevznikne hladká směs.
- Troubu předehřejte na 220 °C a připravte si dva plechy, které vymažte máslem.
- Těsto dejte do cukrářského sáčku se širokou zdobicí špičkou a na připravené plechy stříkejte s rozestupem věnečky o průměru cca 6 cm.
- Plechy po jednom vložte do trouby a teplotu stáhněte na 200 °C. Když věnečky nabydou, teplotu snižte na 180 °C a dopečte je dozlatova. Během pečení troubu neotevírejte! Po upečení nechte věnečky zcela zchladnout. Stejným způsobem upečte druhý plech.
- Mezitím povidla zřeďte rumem a přendejte do cukrářského sáčku.
- Na tvarohový krém nejprve vyšlehejte tučnou smetanu. Následně v jiné míse utřete tvaroh s vanilkovým a moučkovým cukrem. Pak šlehačku stěrkou zapracujte do tvarohové směsi. Vzniklý krém dejte do dalšího cukrářského sáčku se zdobicí špičkou.
- Vychladlé věnečky rozkrojte. Na spodní část nastříkejte povidla, na ně tvarohový krém, přiklopte vrchní polovinou věnečku a nakonec posypte moučkovým cukrem.
Tip: Osvědčenou kombinaci povidel a tvarohu si můžete dopřát i ve formě tradičních vdolečků, dvojctihodných koláčů nebo bohatého štědráku.
Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková