Tradiční povidloň, tedy řezy z odpalovaného těsta, nejspíš znáte. Jsou skvělé, ale elegantně je pojíst je téměř nemožné. Zvolili jsme proto raději formu věnečku z odpalovaného těsta, kde samozřejmě nechybí sladká povidla ani jemný a nadýchaný tvarohový krém. Náplněmi rozhodně nešetřete!   

Odpalované věnečky jako povidloň

Na 20 věnečků potřebujete:

  • 120 g vody
  • 120 g mléka
  • 80 g másla
  • Špetku soli
  • 10 g cukru krupice
  • 150 g hladké mouky
  • 4 vejce velikosti M
  • 2 lžíce cukru moučka na posypání

Na povidla:

  • 200 g povidel
  • 2 lžíce tuzemského rumu

Na krém:

  • 220 ml 40% smetany ke šlehání
  • 250 g tučného tvarohu v alobalu
  • 8 g vanilkového cukru
  • 1,5 lžíce moučkového cukru
info Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková

Postup

  1. Do hrnce nalijte vodu a mléko a zahřejte je. Přidejte máslo, sůl a cukr a nechte je rozpustit. Pak do této směsi postupně ruční metlou zašlehejte prosátou hladkou mouku. Když je směs celistvá, vezměte si vařečku a rychle míchejte, dokud se těsto nepřestane lepit na stěny a dno hrnce. Sporák mějte nastavený na střední výkon.
  2. Pak těsto dejte stranou zchladnout.
  3. Následně ho přendejte do mísy a elektrickým mixérem do něho postupně zašlehejte vejce, dokud nevznikne hladká směs.
  4. Troubu předehřejte na 220 °C a připravte si dva plechy, které vymažte máslem. 
  5. Těsto dejte do cukrářského sáčku se širokou zdobicí špičkou a na připravené plechy stříkejte s rozestupem věnečky o průměru cca 6 cm. 
  6. Plechy po jednom vložte do trouby a teplotu stáhněte na 200 °C. Když věnečky nabydou, teplotu snižte na 180 °C a dopečte je dozlatova. Během pečení troubu neotevírejte! Po upečení nechte věnečky zcela zchladnout. Stejným způsobem upečte druhý plech.
  7. Mezitím povidla zřeďte rumem a přendejte do cukrářského sáčku. 
  8. Na tvarohový krém nejprve vyšlehejte tučnou smetanu. Následně v jiné míse utřete tvaroh s vanilkovým a moučkovým cukrem. Pak šlehačku stěrkou zapracujte do tvarohové směsi. Vzniklý krém dejte do dalšího cukrářského sáčku se zdobicí špičkou. 
  9. Vychladlé věnečky rozkrojte. Na spodní část nastříkejte povidla, na ně tvarohový krém, přiklopte vrchní polovinou věnečku a nakonec posypte moučkovým cukrem. 

Tip: Osvědčenou kombinaci povidel a tvarohu si můžete dopřát i ve formě tradičních vdolečků, dvojctihodných koláčů nebo bohatého štědráku

info Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková